De ce să te ferești de realizarea certificatelor energetice din birou

Ai nevoie de un certificat energetic pentru locuința ta? Sau, poate vrei să te asiguri că certificatul energetic pe care urmează să îl primești respectă toate normele legale?

Indiferent de motivul pentru care vrei să verifici corectitudinea unui certificat energetic, informațiile din acest articol te vor ajuta să eviți posibile neplăceri.

De aceea, îți recomand să urmezi aceste sfaturi în special atunci când te gândești să faci o nouă investiție, sau o procedură imobiliară specifică.

Obține rapid și ușor certificatul energetic pentru imobilul tău.

Fără bătăi de cap.

0731.897.041 Vezi detalii

Care ar putea să fie neplăcerile de care te poți lovi în cazul în care certificatul energetic nu este conform cu realitatea?

În principiu vorbim despre:

 • costuri ridicate pentru același serviciu;
 • timp irosit;
 • în cazuri mai complicate, despre aspecte juridice care se pot finaliza cu acțiuni în judecată.

Certificatul energetic este un document care atestă eficiența energetică a spațiului analizat. Pe scurt, el documentează caracteristici specifice ale locuinței în baza unor aspecte constatate la fața locului.

Așadar, corectitudinea acestui document implică deplasarea constatatorului la adresa spațiului pentru care se dorește obținerea certificatului.

După cum este și firesc, un certificat energetic încheiat „din birou” va fi, de cele mai multe ori, neconform.

Citește mai multe informații despre importanța certificatului energetic.

Certificatele energetice încheiate din birou

Înainte de întocmirea certificatului este necesar ca auditorul energetic să  vizualizeze locația pentru care se dorește realizarea documentației.

Procedura propriu-zisă are ca elemente principale analiza planurilor și schițelor imobilului, inspecția şi constatarea instalațiilor de încălzire și a tipurilor acestora, modalitatea de preparare a apei calde, specificul izolației (dacă există), particularitățile tâmplăriei, poziționarea imobilului pe punctele cardinale și alte elemente specifice realizării certificatului energetic.

certificate energetice sfaturi utile

În situația în care nu există schițe ale imobilului, stai fără grijă, pentru că ele se pot realiza de către auditorul energetic la fața locului, în baza măsurătorilor clasice.

În baza observațiilor și a normelor în vigoare se vor trasa concluziile generale. Plecând de la aceste concluzii se va realiza şi obține certificatul energetic. Auditul, pe de altă parte, oferă recomandările pentru eficientizarea performanței energetice constatate.

În cazul în care auditorul energetic nu se deplasează la fața locului, atât analiza cât și certificatul energetic nu vor reliefa cu adevărat situația din realitate. Și din această cauză apar majoritatea problemelor referitoare la corectitudinea acestor acte.

Pe scurt, ai nevoie de un auditor energetic care este dispus să se deplaseze la lucrările, măsurătorile și vizualizările specifice fiecărui spațiu în parte.

Cu siguranță costul solicitat pentru un certificat realizat fără deplasarea la fața locului va fi unul mai mic. Însă, rezultatele nu vor fi de partea ta.

Și, după cum îți poți da seama, s-ar putea să ajungi în situația de a plăti de două ori pentru același serviciu. Să nu mai amintim și de restul problemelor cauzate de un certificat energetic care nu este conform.

Așadar,  alege întotdeauna serviciile de specialitate și personalul experimentat, care îți explică atât avantajele cât și dezavantajele fiecărei soluții prezentate.

Când ai nevoie de certificat energetic?

Vânzarea, închirierea și recepția la terminarea lucrărilor unui spațiu se face, în mod legal, doar atunci când există și un certificat energetic, denumit și certificat de performanță energetică.

Pe scurt, recepția la terminarea unei construcții noi, vânzarea, achiziționarea sau închirierea unei locuințe fără certificat energetic sunt irelevante. Mai mult, în acest caz o astfel de acțiune poate fi semnalată în instanță.

Nu vei avea nevoie de certificat energetic dacă vorbim despre:

 • lăcașe de cult;
 • monumente protejate;
 • clădiri provizorii care nu sunt folosite pentru perioade ce depășesc 2 ani;
 • clădiri rezidențiale folosite mai puțin de 4 luni/an;
 • clădiri independente care au o suprafață utilă mai mică de 50m².

Acte necesare pentru realizarea certificatului energetic

Pentru a obține certificatul energetic vei avea nevoie de următoarele documente:

 • Documentația cadastrală;
 • Planurile de arhitectură ale imobilului în cauză (dacă acestea există);
 • Planurile instalațiilor folosite la încălzirea și la răcirea imobilului (dacă acestea există).

În plus, va fi nevoie să furnizezi date despre pereții exteriori, tipul izolației exterioare sau interioare, specificul tâmplăriei, tipul centralei termice folosite și orice alt aspect relevant pentru performanța energetică a imobilului respectiv.

Concluzii

După cum vezi, corectitudinea certificatului energetic este esențială dacă vrei să eviți costuri adiționale și alte neplăceri ulterioare procesului de achiziție, vânzare sau închiriere.

De aceea, îți recomand să eviți întocmirea certificatelor de performanță energetică din birou. Alege serviciile unui auditor care se deplasează la adresa imobilului.

În plus, furnizează toate informațiile care pot evidenția performanța energetică reală a spațiului în cauză.

Apoi, certificatul energetic va fi conform și tu îl vei putea folosi pentru o perioadă de 10 ani de la data eliberării.

StartCad Constanța îți stă la dispoziție atât cu informații utile, dar și cu consultanță de specialitate pentru toate proiectele tale.

Poți lua legătura cu experții noștri în cadastru și intabulare folosind pagina de contact, sau apelând numărul 0731.897.041.