Cât durează înscrierea în cartea funciară

Când vine vorba despre drumurile interminabile pe care le ai de făcut pentru a aduce la realitate un proiect imobiliar, totul se rezumă la timp. El este prețios pentru fiecare dintre noi și știm cât de mult îți dorești să termini toată treaba rapid.

Înscrierea în Cartea Funciară este obligatorie pentru ca proprietatea ta să intre în legalitate. De aceea, e bine să știi ce presupune această operațiune și cât durează.

Ce presupune înscrierea în Cartea Funciară

Orice teren sau apartament trebuie să fie înscris în Cartea Funciară, adică într-un registru public care ține evidența tuturor imobilelor dintr-o localitate.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Intrarea în legalitate a unei proprietăți presupune înscrierea ei în acest “registru”. De asemenea, orice contract de vânzare-cumpărare trebuie să fie precedat de deschiderea Cărții Funciare.

  • Ea se face foarte simplu, prin procedeul cunoscut de toată lumea sub numele de intabulare.

Adică, dacă deții un teren sau un apartament care sunt deja intabulate, înseamnă că ele sunt și înscrise în Cartea Funciară, deci nu mai ai motive să îți faci griji.

În schimb, pentru proprietățile care nu sunt înscrise, problema se rezolvă prin intabularea imobilului respectiv.

De ce este obligatoriu să faci acest lucru? Pentru că înscrierea în cartea funciară asigură securizarea drepturilor de proprietate asupra terenului sau apartamentului în cauză.

Ea presupune existența unui act oficial care să ateste acest drept. Fie că este vorba despre un certificat de moștenitor, un act notarial, un act emis de autoritățile administrative sau o hotărâre judecătorească definitivă, este obligatoriu ca el să existe. Mai pe scurt, înscrierea în cartea funciară se poate face exclusiv pe baza unui act oficial.

Durata înscrierii în Cartea Funciară

Înscrierea efectivă în cartea funciară durează în funcție de dosarul de cadastru și intabulare. Ele diferă de la caz la caz, pentru că fiecare situație în parte prezintă alte particularități.

Cu toate acestea, există câteva termene estimative pentru intabularea diferitelor tipuri de proprietăți, în județul Constanța.

Apartamente

Indiferent că vorbim despre o garsonieră sau un apartament cu mai multe camere, procedura de intabulare este relativ simplă, comparativ cu procedura unui teren cu sau fără casă. Înscrierea în Cartea Funciară poate dura minim 30-45 de zile.

de ce ai nevoie de cartea funciară

Terenuri

În acest caz, vorbim despre 3 situații diferite. Terenurile extravilane cu planuri parcelare avizate sunt cele mai avantajate. În 30 de zile operațiunea poate fi finalizată. Pentru cele fără planuri avizate, înscrierea poate dura până la 3 luni de la începerea măsurătorilor.

Și intabularea, respectiv înscrierea în CF a terenurilor intravilane poate dura puțin mai mult. Te poți aștepta la un interval de 2-3 luni.

Toate aceste termene depind de rapiditatea echipei de cadastru și intabulare, dar mai ales de rezolvarea și avizarea documentelor de către autoritățile din domeniu.

De ce acte ai nevoie pentru înscrierea în Cartea Funciară?

Conform regulamentului ANCPI, dosarul pentru înscrierea unui imobil în Cartea funciară este alcătuit, în principal, din următoarele documente:

  • Cerere-tip de înscriere;
  • Copii legalizate după actele prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate;
  • Certificatul fiscal;
  • Documentaţia cadastrală întocmită de o persoană autorizată de către ANCPI;
  • Dovada plății tarifului de înscriere;
  • Copie acte de identitate.

Astfel, odată pus la punct dosarul, înscrierea în Cartea Funciară este doar la un pas distanță. Durata exactă îți poate fi comunicată doar de către autoritățile din zona ta.

În urma finalizării operațiunii, proprietatea ta va avea propriul „card de identitate”, reprezentat de extrasul de carte funciară.

Dacă deții un teren sau apartament pe raza județului Constanța și ai nevoie de informații cu privire la cadastru și intabulare, echipa StartCad îți stă la dispoziție din pagina Contact sau la numărul de telefon +40731897041.