Tot ce trebuie să știți despre etapa de trasare teren

O etapă importantă în procesul de construire a unei clădiri se referă la partea de trasare teren. Prin intermediul acesteia, te poți asigura că lucrările ce urmează a le executa vor fi pe terenul tău.

În urmă cu câțiva ani, legislația sau autoritățile competente nu obligau proprietarii să execute trasarea, însă odată cu dezvoltarea rapidă și haotică a construcțiilor, aceasta a devenit literă de lege, astfel că, în prezent, autoritățile solicită la emiterea autorizațiilor de construire sau la recepția constructiilor, un proces verbal de trasare teren.

Suntem doar la un click distanță

*peste 1.000 de lucrări realizate

0731.897.041 Contact

Când este necesară trasarea terenului?

Operațiunea de trasare este necesară atunci când dețineți un teren sau urmează să îl achiziționați și doriți să construiți o casă, atunci când aveți un teren în extravilan și doriți să vă asigurați de faptul că lucrările agricole se încadrează în limitele proprietății sau atunci când urmăriți să îngrădiți sau să construiți un gard.

Stabilirea limitelor unui teren este recomandată chiar înainte de achiziționarea acestuia, în scopul verificării. În urma efectuării acestui proces, pot fi constatate diverse probleme, precum:

  • Suprapunerea terenului cu cel al vecinului;
  • Lotul de teren nu se găsește în locul arătat de client sau agent imobiliar;
  • Configurația din teren nu corespunde schiței cadastrale;
  • Parcela este poziționată pe un drum public.

Pentru realizarea acestei lucrări, este necesară apelarea la un topograf, care cu ajutorul unor instrumente specifice se va ocupa de operațiunea de trasare a terenului, iar ulterior va semna un proces verbal prin care își asumă responsabilitatea cu privire la aceasta.

De ce să nu efectuam trasarea terenului pe cont propriu

La noi în țară există foarte mulți proprietari care decid să își traseze ei limitele de proprietate singuri, fără prezența unui specialist, ci doar cu ajutorul unei rulete. Acest lucru dă naștere la o serie largă de probleme, precum:

  • Referința pe care o aveți la momentul măsurarii cu ruleta constituie un element din teren, iar dacă ceea ce ați luat ca referință nu se găsește poziționat corect din punct de vedere al coordonatelor, va determina inclusiv amplasarea greșită a limitelor. Echipa noastră folosește echipament de înaltă precizie ce poate determina cu precizie milimetrică amplasarea limitelor terenului.
  • Cu ruleta pot fi trasate greșit unele unghiuri;
  • Nu veți obține proces verbal de trasare și astfel vă veți asuma întreaga răspundere;
  • Nu veți putea verifica dacă terenul este într-adevar poziționat corect, în coordonate, conform cadastrului.

Toate aceste probleme pot fi anticipate și remediate atunci când se utilizează un plan corect de acțiune, iar delimitarea și marcarea limitelor unui teren se face de cel care deține competența de a face acest lucru.

Este important de menționat faptul că prin lucrarea de trasare a limitelor de proprietate sunt stabilite limitele din cadastrul avizat de Oficiul de Cadastru.

Executarea lucrărilor se face cu ajutorul unor aparate performante, ce pot atinge o precizie milimetrică, folosindu-se Sistemul de Proiecție Stereografic 1970.

Pentru o cerere de ofertă privind operațiuni de cadastru, intabulare sau trasare teren ne puteți contacta aici.