Realizarea măsurătorilor pentru cadastru: costuri și durată

Ești proprietar și știi că vei avea de a face cu procedurile de cadastru și intabulare? Atunci e bine să știi de la ce să te aștepți în aceste situații. Cunoști deja că ele sunt obligatorii. Așa că fie că vrei să vinzi un apartament și vrei să ai actele bine puse la punct, fie că dorești să construiești o casă, vei trece prin aceste etape.

Am vorbit pe blog despre cât timp trebuie să aloc aprobării documentației cadastrale. Dar cum rămâne cu realizarea măsurătorilor pentru cadastru? Află din acest articol ce costuri presupun aceste măsurători. Vezi și durata pe care o vor petrece inginerii cadastriști pe proprietatea ta.

Costurile măsurătorilor de cadastru

Cel mai important lucru este faptul că tarifele realizării măsurătorilor includ toți pașii pentru finalizarea operațiunii de cadastru și intabulare. Deci, odată ce ai încheiat un contract cu o firmă specializată în cadastru, plătești o singură dată pentru toate serviciile.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Desigur, costurile sunt stabilite în funcție de suprafața terenului sau apartamentului. Se ia în calcul și  zona în care sunt ele amplasate sau profilul imobilului. Costul total include, de fapt costul măsurătorilor propriu-zise, dar și onorariul experților cadastriști și taxele pe care le plătești la instituțiile avizate din domeniul construcțiilor.

Să începem cu apartamentele. Dacă ești interesat în special de acest tip de imobil, pe blogul nostru găsești tot ce trebuie să știi despre cadastrul apartamentelor.

  • În județul Constanța, pentru garsoniere și apartamentele cu 2 camere, serviciile de cadastru și intabulare costă 500 de lei. La această sumă, se adaugă taxa de 120 pe care trebuie să o achiți Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Deja la apartamentele de 3 camere, onorariul firmei ajunge până la 600 de lei, în timp ce pentru un apartament cu 4 camere ești nevoit să scoți din buzunar 650 de lei.

În toate aceste cazuri, s-ar putea să mai fie nevoie să plătești câteva taxe la biroul notarial, dar acestea nu țin de realizarea măsurătorilor.

  • Pentru terenurile extravilane, prețurile pornesc de la 500 de lei și pot depăși 800 de lei. Aici costul măsurătorilor depinde de suprafața terenului în cauză.

Cele mai costisitoare sunt terenurile intravilane. Indiferent dacă pe suprafața lor există sau nu construcții, tarifele încep de la 1000 de lei.

costuri măsurători cadastru

Cât durează măsurătorile pentru cadastru

La fel ca în cazul tarifelor, și durata variază în funcție de proprietatea pentru care vrei să realizezi măsurători cadastrale.

De obicei, măsurătorile durează maxim 1 oră în cazul apartamentelor şi între 1 și 3 ore în cazul terenurilor cu construcții. Echipa StartCad garantează realizarea lucrărilor de măsurare în maximum 3 zile lucrătoare pentru apartamente.

La semnarea contractului cu firma de cadastru, stabiliți de comun acord o dată la care specialiștii să vină la fața locului cu instrumentele potrivite și să-și facă treaba.

Ce durează mai mult, de fapt, este obținerea documentelor suplimentare, după analiza celor deținute şi efectuarea măsurătorilor. Trebuie să iei în calcul că după realizarea măsurătorilor şi strângerea tuturor documentelor necesare, dosarul format se înaintează spre avizare de către OCPI. Doar acolo dosarul tău va sta minimum 18 zile lucrătoare pentru a fi bine analizat și aprobat.

Până când cadastrul și intabularea sunt complete, adică de la semnarea contractului și până la intrarea în posesia documentației de cadastru avizate, pot trece de la 30 de zile, până la 3 luni.

Specialiștii StartCad Advisor sunt gata să te ajute în orice proiect imobiliar. Serviciile noastre îți stau la dispoziție. Nu ezita să ne contactezi pentru consilierea de care ai nevoie.