Cât costă intabularea unui apartament în Constanța?

Indiferent că plănuiești o tranzacție imobiliară sau nu, intabularea apartamentului tău este o operațiune impusă de lege, pe care merită să o cunoști în detaliu.

Intabularea conferă siguranță posibilelor tranzacții imobiliare și se referă la înscrierea unui imobil în cartea funciară. De altfel, intabularea este o operațiune care depinde de măsurătorile și datele tehnice stabilite prin intermediul cadastrului.

Conform metodologiei, cadastrul și intabularea se condiționează reciproc și se realizează prin depunerea unui singur dosar la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru a fi avizat de O. C.P. I., dosarul trebuie întocmit corect, sub supravegherea atentă a unui inginer cadastrist.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Dacă locuiești în județul Constanța și ai nevoie de câte mai multe detalii despre procedurile, durata și costurile fixate pentru intabularea unui apartament, atunci ești în locul potrivit.

Iată câteva sfaturi practice despre etapele pe care trebuie să le parcurgi!

Actele necesare pentru intabularea unui apartament

Documentele necesare intabulării diferă de la un tip de imobil la altul, dar dacă ești posesorul unui apartament, dosarul tău pe care trebuie să-l înaintezi către inginerul cadastrist trebuie să cuprindă următoarele acte:

 • două copii xerox după buletinul proprietarului;
 • două copii legalizate după actele de proprietate, indiferent de tipul lor: act de donație, act de vânzare-cumpărare, proces verbal de predare-primire, certificat de moștenitor, decizie judecătorească definitivă etc.;
 • două copii legalizate după certificatul fiscal solicitat la Administrația Financiară – Direcția de Taxe și Impozite, cu mențiunea „pentru Cadastru și Intabulare”; certificatul în cauză dovedește că proprietarul este un contribuabil model;
 • dacă apartamentul este achiziționat prin rate, este necesară dovada achitării ratelor în două exemplare;
 • copie xerox după fișa tehnică de calcul (dacă este cazul);
 • copie xerox după schița apartamentului (document facultativ);
 • dacă există neconformități în denumirea adresei în cadrul documentelor tale de proprietate, este necesar nomenclatorul stradal care se obține din cadrul primăriei;
 • diverse cereri standardizate care îți vor fi puse la dispoziție de către inginerul cadastrist.

După organizarea corectă a dosarului, StartCad Constanța înaintează dosarul către Primărie și către PROIECT S.A pentru calcularea cotei indivize.

O altă instituție spre care dosarul trebuie înaintat pentru avizare este Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța.

Durata intabulării unui apartament

Durata și costurile procesului de intabulare sunt alte două aspecte despre care e bine să cunoști anumite detalii.

Se recomandă pregătirea dosarului de acte din timp pentru că termenele fixate în primă instanță pot fi decalate de situații neprevăzute. Disponibilitatea instituțiilor statului implicate în procesul de intabulare condiționează respectarea termenelor.

Durata operațiunii de intabulare depinde și de profilul imobilului. Fiind vorba de apartamente ne putem considera norocoși pentru că în acest caz, procesul de intabulare este de o complexitate redusă.

oferta intabulare apartament constanta

În funcție de corectitudinea și uniformitatea actelor, câteodată, este necesar să obții și un nomenclator stradal, act eliberat de Primărie, ceea ce înseamnă că termenul tău total de soluționare se va decala cu încă aproximativ 1 lună. De asemenea, intrarea în posesia acestor acte implică o perioadă de așteptare.

Numai avizarea de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară durează 18 zile lucrătoare, după înaintarea dosarului și strângerea tuturor documentelor necesare.

De regulă, operațiunea de intabulare pentru garsoniere și apartamente durează minim 30-45 de zile. Operațiunea poate fi grăbită prin procedura de urgență, dar în acest caz costurile adiacente taxelor normale cresc de 5 ori.

Costurile intabulării unui apartament în Constanța

Intabularea unui apartament presupune o serie de costuri ușor de anticipat. În primul rând, va trebui să achiți onorariul expertului cadastral care te ajută pe parcursul acestui proces. Ulterior, va trebui să achiți taxele percepute de instituțiile statului și taxele percepute de biroul notarial la care apelezi.

După cum ai văzut deja, ai nevoie de cel puțin două copii legalizate, motiv pentru care alegerea unui birou notarial este esențială.

Costul intabulării apartamentului este estimativ și se stabilește în funcție de numărul de camere. Iată o listă de prețuri după care te poți orienta!

 • onorariu garsonieră – 500 lei;
 • onorariu apartament cu două camere – 500 lei;
 • onorariu apartament cu trei camere – 600 lei;
 • onorariu apartament cu patru camere – 650 lei.

Dacă ești în situația în care vrei să-ți vinzi apartamentul, obligatoriu, vei avea nevoie și de realizarea certificatului energetic.

Amintește-ți că pe lângă onorariul pentru inginerul cadastral trebuie să achiți taxa în valoare de 120 lei către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și taxa pentru obținerea calculației cotei indivize terenului aferent apartamentului de sub bloc.

Indiferent de numărul de camere pe care îl are apartamentul tău, taxele către instituțiile implicate rămân neschimbate.

Costurile percepute de biroul notarial sunt fixate de personalul avizat.

De ce să apelezi la o firmă de cadastru autorizată?

După cum ai observat, o firmă de cadastru autorizată îți oferă consiliere pe tot parcursul procesului de intabulare. În plus, inginerul cadastral se implică semnificativ în organizarea dosarului de acte necesare, anulând din start orice posibilitate de eroare.

Echipa StartCad Constanța te întâmpină cu ingineri cadastriști experimentați, dar și cu o ofertă pentru intabulare apartamente de care merită să profiți. Oferta StartCad îți aduce intabularea apartamentului, dar și realizarea certificatului energetic.

Ghidați de profesionalism și punctualitate, experții StartCad îți garantează realizarea măsurătorilor necesare pentru apartamentul tău în termen de trei zile lucrătoare de la semnarea contractului.

Ia legătura cu StartCad ADVISOR Constanța prin intermediul paginii de Contact sau prin apel telefonic la numărul 0731. 897. 041.