Ce reprezintă planul de situație Stereo 70 pe suport topografic?

Notă: articolul, publicat inițial în 18.09.2018, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

În anul 1971, ca urmare a Decretului nr. 305 emis de către Consiliul de Stat, s-a introdus o nouă proiecție în sistemul de construcții civile, denumită proiecția Stereografică 1970 (prescurtată Stereo 70).

Această proiecție este conformă și permite ca măsurătorile geodezice să fie efectuate direct în planul de proiecție, fără calcularea coordonatelor geografice.

Până în ziua de astăzi, proiecția Stereo 70 a rămas proiecția cartografică oficială a României. De la adoptarea acestei proiecții, planurile topografice de bază sunt realizate la scările 1: 100, 1 : 200, 1 : 500, 1 : 1000, 1 : 2000, 1 : 5000 respectiv 1 : 10000.

Realizăm planuri de situație pe suport topografic pentru imobilul tău.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Ce este planul de situație?

Planul de situație Stereo 70 pe suport topografic arată localizarea exactă a unui imobil pe hartă. Acesta se poate întocmi atât pentru construcții, cât și pentru localități, cartiere, parcuri sau străzi. Cu alte cuvinte, planul de situație Stereo 70 se referă la geometria exactă și poziționarea în plan a unei construcții existente şi a terenului.

plan stereo 70

Planul de situație este un desen tehnic întocmit de către personal specializat, care cuprinde vecinătățile și celelalte construcții existente din jurul imobilului respectiv (după caz).

Echipa StartCad este gata să te ajute cu întocmirea unui astfel de plan pentru proprietatea ta. Pentru realizarea unui plan de situație pe raza județului Constanța, poți apela la serviciile noastre din pagina de contact.

Planul de situație Stereo 70 trebuie să cuprindă, conform Legii 50 /1991 actualizată, reprezentarea reliefului, întocmit în sistemul de Proiecție Stereo 70 la scările 1 : 2000, 1 : 1000, 1 : 500, 1 : 200, 1 : 100, după caz, vizat de OCPI. Pe acest plan se vor reprezenta:

 • Dimensiunile terenului pe care este poziționat imobilul;
 • Cotele care poziționează construcția pe teren și dimensiunile față de sol;
 • Cotele care poziționează înfășurătoarea pe teren și dimensiunile acesteia;
 • Cotele construcțiilor proiectate și menținute, pe cele trei dimensiuni (+- 0,00, cote de nivel, distanțe de amplasare, axe, cotele trotuarelor, aleilor, platformelor etc);
 • Tipul imobilului și regimul de înălțime;
 • Accesele pietonale și carosabile din incintă și clădiri, plantațiile prevăzute;
 • Planul parcelar al tarlalei în cazul imobilelor neîmprejmuite care fac obiectul legilor de restituire a proprietății;
 • Cota terenului natural și cea a terenului sistematizat în raport cu cota construcției.
planul de situație Stereo 70 pe suport topografic

Planul topografic este reprezentarea terenului, realizată sub forma unui set de puncte, linii și suprafețe, poziționate într-un sistem de coordonate. Acesta se referă la ridicarea topografică de pe terenul respectiv și este realizat de către un topograf sau firmă autorizată.

La StartCad ADVISOR avem specialiști care se ocupă de ridicarea topografică. Pentru proiectele imobiliare din județul Constanța, suntem doar la un click distanță.

Pentru ca toate măsurătorile să fie cât mai precise, tehnologia avansată permite acum metode mai rapide și mai exacte, precum măsurătorile GPS.

Când este necesar Planul de situație Stereo 70?

Planul de situație Stereo 70 al unui imobil, împreună cu planul topografic al terenului, reprezintă două dintre documentele necesare pentru obținerea certificatului de urbanism.

Iată care este lista întreagă de documente necesare pentru emiterea certificatului de urbanism (după caz):

 • Act de proprietate legalizat;
 • Ortofotoplan (un document întocmit pe suport aerofotogrammetric care reprezintă schematic numărul cadastral pe suport fotografic);
 • Extras de carte funciară de informare actualizat la zi;
 • Declarație notarială pe propria răspundere că terenul nu este în litigiu pe rol de instanță;
 • Declarație notarială cu privire la respectarea tramei stradale;
 • Cadastru și intabulare – 1 copie;
 • Propunere de alipire/dezlipire întocmit de cadastrist – 2 exemplare;
 • Plan încadrare în zonă – 2 exemplare;
 • Proces verbal de trasare întocmit de cadastrist autorizat;
 • Plan de situație pe ridicare topografică întocmit de arhitect – 2 exemplare.
 • Formular tip.

Află mai multe și despre extrasul de carte funciară.

Chiar dacă numărul documentelor poate părea copleșitor, nu ai de ce să îți faci griji. Toate actele care țin de operațiunile de cadastru și intabulare, precum documentația cadastrală, procesul verbal de trasare sau planul de situație pot fi obținute în urma colaborării cu o firmă specializată în cadastru.

În ce alte contexte este necesar planul de situație Stereo 70 pe suport cartografic?

Pentru mai multe detalii despre Proiecția Stereografică 1970 te invităm să citești articolul publicat pe Wikipedia.

Dorești mai multe detalii despre întocmirea planului de situație Stereo 70 pe suport topografic sau ai nevoie de servicii de alipire și dezmembrare teren în Constanța? Contactează echipa noastră și vom stabili toate detaliile unei colaborări!