Utilizarea dronei în topografie și cadastru: avantaje și modele digitale obținute

În prezent, specialiștii folosesc drona în topografie și cadastru pentru a efectua măsurători rapide și precise asupra unor suprafețe de teren, forme de relief sau altor obiective de interes.

Spre deosebire de metodele clasice, aceasta permite obținerea unor date complexe într-un timp foarte scurt, în special pe suprafețele greu accesibile.

Pe lângă măsurătorile topografice, dronele se folosesc și la monitorizarea culturilor agricole, a pădurilor și ariilor verzi protejate, inspectarea podurilor, barajelor și altor structuri de mari dimensiuni, precum și la calcule volumetrice.

Întocmim documentația pentru ridicare topografică cu aviz OCPI.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Cum este folosită drona în topografie și cadastru?

Drona sau aeronava fără pilot (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) este un aparat de zbor de mici dimensiuni ce poate fi controlat de la distanță pe baza unui traseu prestabilit sau cu ajutorul unei telecomenzi.

Înainte de zbor, pe suprafața vizată se marchează niște puncte de control, folosite mai apoi pentru procesarea imaginilor și transformarea acestora în modele digitale. Aceste puncte marcate pe teren permit specialiștilor să realizeze măsurători topografice cu precizie centimetrică.

Mai exact, procesul prin care se obțin datele topografice de care are nevoie clientul se desfășoară în mai multe etape:

 • Identificarea zonei țintă și stabilirea planului de zbor pe care îl va urma drona;
 • Captarea unei succesiuni de fotografii aeriene în timpul zborului;
 • Descărcarea imaginilor și datelor colectate de către dronă și corelarea acestora cu ajutorul unui soft special de pre-procesare;
 • Procesarea imaginilor cu software specializat pentru a genera modelul digital al terenului, un nor de puncte sau un ortofotoplan.

Date topografice obținute cu ajutorul dronei: tipuri de modele digitale

Imaginile obținute cu ajutorul aparatului de zbor de mici dimensiuni sunt transformate într-un model digital al terenului în format Autocad. Acesta poate fi de două tipuri:

 • Modelul digital al suprafeței DEM – constă într-o reprezentare 3D a suprafeței terestre folosind valorile altitudinale. Acest tip de model se folosește pentru generarea profilelor de elevație, contururilor, formelor de relief etc.
 • Modelul digital al terenului DTM – este reprezentarea digitală a topografiei și a terenului. Acesta poate fi folosit pentru aplicații geologice, planificarea sistemului de transport și diverse alte studii referitoare la utilizarea terenurilor.

Modelul de teren digital este utilizat și pentru realizarea hărților fizice cu relief ridicat, programe pentru simulatoarele de zbor și diverse alte aplicații de modelare și vizualizare.

La cele două tipuri de modele digitale se adaugă și ortofotoplanul. Acesta este o hartă foto ce prezintă detaliat situația terenului asupra căruia s-au efectuat măsurători topografice cu drona. Ortofotoplanul permite măsurarea cu precizie a coordonatelor, unghiurilor, perimetrelor, distanțelor și suprafețelor.

Drona în topografie și cadastru: avantaje majore

Datorită evoluției tehnologice, o gamă largă de utilizatori beneficiază de ceea ce numim topografie din dronă. Aceasta oferă informații vizuale precise într-un timp record, serviciile de fotogrammetrie topografică fiind accesibile oricui – de la simpli cetățeni, la companii tehnice sau administrații publice.

Astfel, printre cele mai importante avantaje menționăm:

 • Rapiditate și precizie;
 • Facilitarea accesului în zone periculoase sau greu de accesat de către operatorii aflați pe teren;
 • Costuri mai mici față de metodele clasice folosite în măsurătorile topografice;
 • Mai multă siguranță pentru personalul responsabil de efectuarea lucrărilor topografice;
 • Eficiență sporită în cazul suprafețelor mari datorită performanței tehnologiei UAV.

Dacă vrei să afli mai multe despre utilizarea dronei în topografie și cadastru, contactează-ne. Noi îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a beneficia de măsurători topografice cu precizie centimetrică pe suprafețe mari sau greu accesibile.

Accesează pagina de Contact și ia legătura cu echipa StartCad din Constanța.