Fotogrammetrie cu drone: măsurători topografice cu precizie centimetrică

Pornind de la necesitatea specialiștilor de a efectua măsurători topografice cu o acuratețe mai mare, costuri reduse și într-un timp mai scurt, serviciile de fotogrammetrie cu dronă au devenit o alternativă sigură și eficientă pentru numeroase aplicații din sfera topografiei.

Fotogrametria aeriană este posibilă cu ajutorul dronei sau UAV-urilor și reprezintă un înlocuitor de succes al fotogrammetriei terestre. Totodată, această metodă vine în completarea tehnologiilor clasice folosite în topografie și cadastru, oferind performanțe superioare.

Suntem doar la un click distanță

*peste 2.500 de lucrări realizate

0731.897.041 Contact

În ce constau aceste servicii de fotogrammetrie cu dronă?

Fotogrammetria este o tehnică folosită pentru a măsura, determina  metric și reprezenta grafic o suprafață de teren sau alte obiective de interes, utilizând fotografii preluate cu ajutorul aparatelor de zbor.

Metoda este utilizată pentru a efectua măsurători topografice cu precizie centimetrică și pentru a realiza modele digitale ale terenurilor (link către primul articol), planuri topografice și numeroase alte aplicații pentru topografie și geodezie pe suprafețe forate mari, agricultură, construcții etc.

În plus, utilizarea dronei oferă posibilitatea de abordare a suprafețelor care sunt greu sau chiar imposibil de evaluat cu ajutorul aparate de topografie terestre. Astfel, se pot înregistra imagini cu o rezoluție ridicată pentru orice tip de teren, indiferent că este vorba despre o suprafață accidentată, mlaștini, terenuri pe care sunt depozitate materiale sau substanțe periculoase, zone împădurite sau suprafețe foarte mari.

Măsurători topografice cu drona, RPV și UAV

Serviciile de fotogrammetrie au la bază tehnologii de ultimă generație și sunt utilizate atât pentru măsurătorile topografice, cât și pentru diverse lucrări aero-fotografice independente. Astfel, pentru a obține rezultate precise într-un timp record, specialiștii folosesc:

RPV sau Remotely Piloted Vehicle, un aeromodel acționat de la distanță ce primește feedback în mod constant de la stația ce se află la sol.

UAV sau Unmanned Aerial Vechicle este un aparat de zbor disponibil în diverse modele, forme și dimensiuni, ce folosește puterea aerodinamică pentru a zbura. Acest aparat are o greutate redusă și acționează de la distanțe mari, pe baza unui autopilot preprogramat.

Drona este o tehnologie similară cu RPV, ce are capacitatea de a realiza un zbor automat conform coordonatelor GPS salvate în memoria acesteia sau pe baza comenzilor primite de la stația permanentă terestră.

Toate aceste aparate de zbor reprezintă o alternativă eficientă la mijloacele clasice folosite, oferind o durată scurtă de execuție, informații complexe, rezoluție spațială, temporală și radiometrică deosebită, precum și costuri mai mici.

Care sunt principalele servicii de fotogrammetrie cu dronă?

În funcție de domeniu și necesități, poți beneficia de:

  • Proiectarea planurilor de zbor;
  • Imagini aeriene ortorectificate;
  • Modele digitale de suprafață sau de elevație;
  • Crearea de ortofotoplan la diferite scări;
  • Efectuarea de calcule volumetrice;
  • Nor de puncte cu textură sau densificat;
  • Mozaicuri;
  • Măsurători pentru realizarea modelului 3D al terenului.

De asemenea, pe lângă aplicațiile din domeniul topografiei, drona este utilă și pentru monitorizarea pădurilor și parcurilor naționale, a terenurilor agricole cultivate, dar și pentru inspectarea liniilor de alimentare cu gaz sau electricitate, a podurilor, construcțiilor mari, barajelor și altor structuri înalte.

Topografie din dronă: măsurători precise și aplicații diverse

Serviciile de fotogrammetrie cu dronă constau într-o serie de fotografii captate în zbor, procesate ulterior cu ajutorul unui software specializat, cu scopul de a obține planuri topografice și hărți, modele digitale 3D pentru terenuri, clădiri și alte obiective. Datorită tehnologiei folosite, prin fotogrammetrie se pot acoperi suprafețe foarte mari în decurs de câteva ore, iar precizia poate avea valori centimetrice sau metrice, în funcție de produsul solicitat de client.

Dacă ești interesat de aceste servicii, noi îți stăm la dispoziție cu informații suplimentare despre fotogrammetrie și topografie cu drona. Ia legătura cu echipa StartCad și cere ajutorul specialiștilor noștri.

Ne poți contacta telefonic sau prin email folosind pagina de contact StartCad.