Donație teren agricol: când ai nevoie de servicii de trasare

Ai în plan să donezi o parte din terenul tău agricol? Te gândești să-ți faci o listă cu lucrurile de care trebuie să ții cont? De multe ori, listele sunt epuizante, iar deciziile importante ascund mai multă responsabilitate decât pare la prima vedere.

Pentru că donarea terenului agricol implică o serie de acte, dar și drumuri la notar și intervenția unui topograf, echipa StartCad îți vine în ajutor cu un plan de organizare. Amintește-ți mereu că strategia este cheia succesului.

Ce presupune un act de donație?

Pentru a ne începe planul strategic cu dreptul, hai să aflăm ce anume presupune o donație. Pentru că această ideea este tot mai prezentă în mintea ta, probabil știi deja că donația reprezintă un act juridic prin care donatorul transferă în mod gratuit și irevocabil dreptul de proprietate unui donatar (persona căreia îi sunt donate bunurile).

Vinzi sau cumperi un teren? Executăm trasări de terenuri și construcții.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Spre deosebire de contractul de vânzare, cel de donație este atacabil în instanță. Mai exact, dacă donatarul arată ingratitudine față de donator sau nu repectă anumite sarcini stipulate în contract, donația poate fi revocată.

Pentru această situație, o discuție cu un avocat îți poate fi de un real ajutor.

Dacă îți dorești să donezi doar o parte din terenul tău agricol, atunci e important să știi că trebuie să apelezi la un topograf care să te ajute cu dezmebrarea terenului. În urma acestei acțiuni, donația se poate realiza cu succes.

Pentru mai multe detalii despre această procedură, nu rata articolul nostru despre dezmembrarea terenului în caz de donație.

Actele necesare donării unui teren agricol

Dacă actul de donație se închie între două persoane fizice, e important să-ți pregătești un dosar care să includă următoarele documente:

 • actele de identitate ale donatorului și donatarului – dacă una dintre părți nu poate fi prezentă, o procură notarială rezolvă problema;
 • actul de proprietate al terenului agricol care face obiectul donației;
 • documentația cadastrală a terenului care urmează să fie donat;
 • extrasul de carte funciară;
 • certificat fiscal pe numele proprietarului, care atestă că acesta este bun platnic către Stat.

Lista întocmită poate înregistra anumite schimbări în funcție de situație. Tocmai de aceea, colaborarea cu un birou notarial şi unul de servicii cadastrale, încă din faza incipientă a proiectului, este esențială.

Care este legătura dintre donație și trasarea terenului?

Dacă ți-ai propus să donezi doar o anumită parte din terenul agricol pe care îl deții, atunci intervine obligativitatea procesului de dezmembrare.

Documentația cadastrală solicitată pentru dosarul de donație nu poate fi întocmită în lipsa unor măsurători care să coincidă cu realitatea. Întotdeauna, o dezmembrare implică o retrasare a limitelor proprietății.

servicii de trasare pentru donatie teren

De ce este importantă trasarea terenului?

Contrar așteptărilor, trasarea terenului este impusă prin lege, mai ales când se doreşte obținerea unei autorizații de construire. De cele mai multe ori, trasarea sau înțărușarea se realizează când vinzi sau cumperi un teren. Stabilirea corectă a limitelor proprietății sunt date de interes atât pentru proprietar, cât și pentru potențialul cumpărător.

Un avantaj esențial al trasării terenului agricol sau a oricărui alt tip de teren este verificarea ca suprafața în cauză să nu se suprapună peste cea deținută de vecin.

Trasarea terenului e importantă și pentru că te ajută să descoperi din timp anumite probleme. Depistarea acestora înainte de a ajunge în punctul vânzării sau cumpărării unui teren e vitală.

Printre cele mai comune probleme se numără:

 • datele din teren nu corespund cu cele din schița cadastrală;
 • terenul este plasat pe un drum public;
 • terenul nu există în locul indicat de vânzător/ agentul imobiliar.

Trasarea terenului trebuie efectuată de un profesionist?

Pentru că deja ai văzut câte variabile cuprinde procesul de trasare a terenului, este evident că ai nevoie de un topograf încă din stadiul de început al proiectului.

Cu ajutorul unor instrumente specifice, topograful stabilește limitele proprietății. La final, întocmește un proces verbal de trasare prin care își asuma responsabilitatea măsurătorilor efectuate.

Dacă îți imaginezi că poți realiza pe cont propriu trasarea terenului, atunci apare o altă serie de probleme la care trebuie să te aștepți:

 • lipsa unui proces verbal de trasare, cât și obilgația de a-ți asuma responsabilitatea măsurătorilor făcute;
 • în lipsa instrumentelor de specialitate, nu poți verifica dacă terenul agricol este poziționat corect sau nu;
 • amplasarea greșită și imprecisă a limitelor proprietății.

Dacă deja te-ai hotărât să faci o donație, nu ezita să soliciți mai multe detalii de la un inginer cadastrist cu experiență. Echipa StartCad Constanța îți sare în ajutor cu profesioniști mereu disponibili și atenți la nevoile tale.

Vezi oferta pentru trasarea terenului și contactează-ne la numărul 0731. 897. 041 sau accesând pagina de Contact.

Mult succes în planurile tale cadastrale!