Dacă ai auzit de poziționare incertă, află și ce legătură are acest concept cu domeniul cadastrului. În termeni de specialitate, se mai numește încadrare în tarla și este specifică planurilor parcelare care nu au fost avizate.
Așadar, poziționarea incertă este, de fapt, operațiunea de cadastru pentru terenurile extravilane fără planuri parcelare avizate. Iată ce presupune această poziționare incertă. Vezi cum se poate clarifica situația pentru ca proiectele tale imobiliare să fie duse la capăt cu succes.
Ce este poziționarea incertă
Odată lămurit conceptul de poziționare incertă, trebuie să știi că acest statut este menționat în mai multe documente. În primul rând, în Cartea Funciară.
Realizăm planuri de situație pe suport topografic pentru imobilul tău.
Peste 2.500 de lucrări realizate.
0731.897.041 Vezi detaliiDacă imobilul tău figurează cu încadrare în tarla, pot apărea probleme, pentru că el nu beneficiază de coordonate stereo 70.
- Acest lucru înseamnă că nu va putea fi trasat și delimitat exact. Deci dacă dorești să vinzi terenul sau aștepți investitori, pornești cu un dezavantaj.
Dar, rămâi fără griji. Situația se poate remedia, prin avizarea planului parcelar de către OCPI. După ce ai intrat în posesia planului avizat, urmează să faci o actualizare a informațiilor tehnice, iar totul este gata pentru orice proiect imobiliar ți-ai propus.
În schimb, pentru această operațiune, trebuie să-ți iei în calcul nişte costuri crescute, pentru că volumul de muncă este considerabil şi timpul asociat unui astfel de proiect este mare, atât pentru tine, în calitate de beneficiar, cât şi pentru firma aleasă de tine să se ocupe de avizarea planului parcelar.
Soluția pentru poziționarea incertă: planul parcelar
După cum am menționat, poziționarea incertă se regăsește în cazul terenurilor extravilane. E bine să știi că ele mai sunt cunoscute și sub numele de parcele și sunt grupate în tarlale. Acestea din urmă reprezintă diviziunile cadastrale tehnice ale unității administrativ-teritoriale. Ele sunt bine delimitate, prin detalii fixe, identificabile în teren și care rămân neschimbate odată cu trecerea timpului.
Pentru a intra în legalitate cu terenul tău, el are nevoie de un plan parcelar avizat de către autoritățile din domeniu. De ce este necesară încadrarea în tarla am discutat într-un articol anterior de pe blogul nostru.
Ce este, de fapt, planul parcelar?
Este un document care reprezintă grafic o tarla, incluzând imobilele prezente pe acea suprafață și detaliile care definesc respectiva bucată de pământ. Acesta este reprezentarea grafică a unei tarlale care include limitele imobilelor prezente pe acea tarla și detaliile ce definesc tarlaua respectivă.

Dacă te întrebai cine întocmește acest plan parcelar, ei bine, află că persoanele autorizate de ANCPI sunt cele care se vor ocupa de acest aspect. Procesul de realizare a planului este unul destul de complex. El începe cu măsurarea tarlalei și continuă cu strângerea datelor din teren.
Apoi, urmează lucrările specifice de proiectare. După acest moment, intră în scenă și primăria pe raza căreia se află terenul, pentru că trebuie să existe comunicare între echipa de specialiști și autoritățile locale care dețin informații despre parcelă.
În județul Constanța, se oferă servicii cadastrale gratuite pentru terenurile din comunele Albești și Corbu. În două articole anterioare am menționat care sunt condițiile pentru a beneficia de proiectul „Programul Național de Cadastru și Carte Funciară”.
Actele de care ai nevoie pentru intabularea unui teren extravilan
Acum că ai scăpat de poziționarea incertă, poți trece la pasul următor: cadastrul și intabularea terenului extravilan. Ca să îți fie mai ușor, am întocmit o listă cu actele necesare pentru întocmirea documentației cadastrale.
- copii legalizate după toate actele de proprietate ale terenului respectiv (titlu de proprietate, contractul de vânzare cumpărare, ordinul prefectului, certificatul de moștenitor, sentința civilă definitivă și irevocabilă);
- copie simplă după buletinul proprietarului. Dacă ești o persoană juridică, atunci este necesară o copie după certificatul de înregistrare (CUI). O situație deosebită este și în cazul unui proprietar care a decedat și după care nu s-a dezbătut succesiunea. Atunci trebuie adăugată la dosar o copie legalizată după certificatul de deces al proprietarului;
- certificat de atestare fiscală cu valoarea de impunere a imobilului, emisă de serviciul financiar teritorial;
- adeverință de rol – de la primăria pe raza căreia se află terenul (pentru cazurile excepționale);
- cererea pentru serviciile de cadastru.
Iată, deci, că poziționarea incertă este o problemă ușor de rezolvat pentru ca tot ce are legătură cu terenul tău să fie bine pus la punct.
Pentru a-ți începe proiectul imobiliar cu dreptul, te așteptăm să ne contactezi din pagina de Contact sau la numărul de telefon +40731897041.