Constanța este unul dintre orașele care atrage permanent studenți sau turiști. Implicit, cererile pentru închirierea apartamentelor în Constanța sunt multe.
Dacă ești proprietar în județul Constanța este timpul să profiți de avantaj și să vezi cum îți poți închiria apartamentul în condiții sigure, în baza unui contract avantajos pentru ambele părți implicate.
Dacă te afli de partea cealaltă a baricadei și vrei să închiriezi un apartament în Constanța, vezi cum trebuie să arate contractul tău de închiriere și ce condiții trebuie să îndeplinească imobilul ales.
Obține rapid și ușor certificatul energetic pentru imobilul tău.
Fără bătăi de cap.
0731.897.041 Vezi detaliiIată tot ce trebuie să știi despre închirierea unui apartament în județul Constanța!
Ce trebuie să știe un proprietar despre închirierea unui apartament
Când închiriezi un apartament te poți confrunta cu situații neplăcute precum utilități neplătite la timp, lipsa anumitor obiecte, o atitudine nepotrivită față de vecini sau chiar provocarea anumitor daune.
Din fericire, un contract de închiriere te protejează și îți aduce numai beneficii:
- poți alege împreună cu chiriașul o zi din lună în care să vizitezi apartamentul pentru a vedea dacă este într-o stare bună;
- dacă utilitățile nu au fost plătite o lungă perioadă de timp, poți solicita în baza unui contract să recuperezi banii în instanță;
- poți menționa printr-un proces de predare – primire care sunt bunurile de care se poate folosi chiriașul tău;
- ai siguranța achitării lunare a chiriei, altfel contractul poate să înceteze.
Ce trebuie să știe un chiriaș despre închirierea unui apartament
Chiar dacă ești chiriaș nu trebuie să ignori prezența contractului de închiriere. Un contract de închiriere este avantajos pentru proprietar, dar îți oferă protecție și în calitate de chiriaș.
Iată ce îți oferă contractul de închiriere în calitate de chiriaș:
- stabilești împreună cu proprietarul o dată din lună în care plătești chiria, în funcție de ziua în care ți se virează salariul sau alte motive personale;
- se precizează prin contract că responsabilitatea reparațiilor îi revine proprietarului, atât timp cât nu ești tu cel responsabil de anumite daune;
- prin procesul de predare – primire sunt menționate bunurile de care beneficiezi (piese de mobilier, mașină de spălat, cuptor, uscător de rufe etc.), astfel încât la plecare poți demonstra că nu lipsește niciun obiect;
- ai siguranța că nu poți fi dat afară din apartament fără o perioadă de preaviz și anunț în prealabil.
Dacă te afli în postura de chiriaș, nu trece cu vederea nici garanția. De regulă, înainte să te muți în apartament, proprietarul îți solicită plata garanției, echivalentul unei chirii pe o lună.
Proprietarul solicită garanția pentru a se asigura că poate plăti eventualele distrugeri și facturi neplătite. Dacă tu ești la zi cu toate plățile și nu ai provocat nicio daună, îți recuperezi garanția.
Nu uita să stipulezi în contract garanția și astfel ai siguranța că îți vei recupera banii la timp.
Cum trebuie să arate contractul de închiriere pentru un apartament în Constanța
Nu există un format standard al contractului de închiriere. Fiecare contract de închiriere poate conține diverse clauze, în funcție de interesele părților implicate.
Cu toate acestea, există o serie de articole de bază pe care e bine să le cuprindă orice contract. Iată-le!
- obiectul contractului;
- durata contractului;
- prețul chiriei și modalitatea de plată (cash, prin virament bancar);
- obligațiile proprietarului;
- obligațiile chiriașului;
- garanția;
- data încetării contractului.
Începând cu 23 martie 2018, proprietarul nu mai este obligat prin lege să depună contractul de închiriere la Administrația Fiscală/ Financiară de care aparține.
Însă, Declarația unică privind impozitul pe venit trebuie în continuare depusă sau trimisă online la ANAF.
De asemenea, conform noilor reglementări, proprietarul are datoria de a anunța Asociația de proprietari de prezența chiriașului, în termen de 10 zile de la semnarea contractului de închiriere.
De ce ai nevoie de ajutorul unui expert
Pe lângă contractul de închiriere, un document foarte important este certificatul energetic. Acest document tehnic oferă un raport amănunțit despre performanța energetică a apartamentului tău.
Prin intermediul certificatului energetic, afli cantitatea de energie consumată în fiecare an pe metru pătrat de spațiu util.
Pentru vânzarea sau închirierea legală a unui apartament ai nevoie de acest document, care poate crește valoarea apartamentului.
În plus, potențialul cumpărător sau chiriaș va percepe prezența certificatului energetic cu ochi buni și va avea mai multă încredere să investească în imobilul tău.
Dacă imobilul se înscrie în clasa energetică A și într-o notă cât mai apropiată de 100, atunci înseamnă că eficiența energetică pe care o oferă este maximă. În acest caz, pierderile de energie termică sunt reduse, iar facturile la energie au cât mai puține zerouri.
De ce e important să cunoști aceste aspecte în calitate de proprietar?
Pentru că o performanță energetică ridicată crește și prețul pe care îl soliciți cumpărătorului sau chiriașului. Iar prezența certificatului energetic nu este decât dovada care îți legitimează cererea.
Află mai multe despre utilitatea certificatului energetic pentru închirierea apartamentului!
Dacă ești proprietar și încă nu ai un certificat energetic pentru apartamentul tău, ia legătura cu echipa de experți StartCad Constanța.
Profită de ofertele noastre pentru realizarea certificatului energetic și fii pregătit să-ți închiriezi apartamentul în Constanța 100% legal și avantajos.