Rolul certificatului fiscal în realizarea cadastrului

Realizarea cadastrului este o operațiune care nu ar trebui să te sperie. Găsești numeroase surse de documentare despre acest subiect și te împrietenești rapid cu toate actele de care ai nevoie și procedura pe care o presupune.

Fiecare document care ți se cere pentru dosarul de cadastru și intabulare are un rol aparte și este indispensabil pentru ca totul să funcționeze ca la carte. Dacă ești începător în astfel de operațiuni imobiliare, fă-ți curaj și intră informat în această lume.

În articolul de astăzi îți explic, în detaliu, care este rolul certificatului fiscal în realizarea cadastrului. Pune-ți casca de inginer pe cap și hai să vedem ce este acest document și când ai nevoie de el.

Realizăm planuri de situație pe suport topografic pentru imobilul tău.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Care e rolul certificatului fiscal în realizarea cadastrului

Atunci când începi procedurile pentru obținerea cadastrului și intabulării pentru un imobil, știi deja că trebuie să întocmești un dosar cu acte necesare.

Printre aceste acte se enumeră și certificatul fiscal. Deci, dincolo de rolul lui juridic, el este o piesă importantă din puzzle-ul pe care îl reprezintă dosarul de cadastru și intabulare. Iată de ce alte documente mai ai nevoie pentru realizarea cadastrului:

  • copie după actul de identitate al proprietarului;
  • copii legalizate după actele de proprietate;
  • alte documente (ex. dovada achitării integrale a ratelor în cazul apartamentelor, ș.a.m.d.).

Dacă vrei să afli de ce ți se cer acte pe parcursul cadastrului, pe blogul nostru găsești informațiile necesare. Acum, ca să înțelegi mai bine rolul lui în toată operațiunea, îți voi explica ce este, mai exact acest act și ce funcție are el.

Ce este certificatul fiscal

Fie că ești familiarizat cu termenii din domeniu sau ești abia la început, am pregătit o definiție pe înțelesul tuturor.

Certificatul de atestare fiscală este un document prin care se dovedește că o persoană și-a plătit taxele către bugetul statului.

Vorbim despre un act oficial, valabil atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. El se eliberează doar în baza unei cereri, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data solicitării.

Pentru operațiunile imobiliare pe care vrei să le întreprinzi, certificatele fiscale sunt specifice. Adică, în cazul nostru, dacă dorești să obții un certificat fiscal pentru cadastru, trebuie să menționezi în cerere acest lucru.

cand ai nevoie de certificatul fiscal

Când și cine eliberează certificatul fiscal

Pentru imobilele situate în Constanța, dacă ai nevoie de de un certificat de atestare fiscală, acesta se eliberează de către Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT) sau mai pe scurt, de unde plătești anual impozitul pentru imobil. Pentru celelalte localități din județul Constanța, acesta se eliberează din cadrul Primăriilor pe raza căruia se află imobilul.

Foarte important! Ține minte că valabilitatea certificatului fiscal este de:

  • 30 de zile de la eliberare în cazul persoanelor juridice.

Între timp, trebuie să întocmești dosarul pentru cadastru, astfel încât actul să fie valabil în momentul depunerii documentației la OCPI. Ai grijă să te încadrezi în timp, pentru că dosarul trebuie să ajungă în mai multe locuri. Află rolul notarului în realizarea documentației cadastrale!

În ceea ce privește cererea pentru obținerea certificatului, există 3 metode prin care o poți face:

  • online, cu ajutorul serviciului „Spațiu privat virtual”;
  • clasic, prin depunerea la ghișeu a adresei;
  • prin poștă.

Așa că depune cererea de obținere a certificatului fiscal pentru cadastru și așteaptă eliberarea ei în câteva zile. După ce intri în posesia lui, poți merge mai departe cu realizarea cadastrului și intabulării.

Certificatul fiscal se scoate în baza unui plan de situație dat de către firma de cadastru pentru că în cadrul acestuia trebuie trecute suprafețele reale, obținute în baza unor măsurători efectuate în prealabil.

Dacă ai un imobil în județul Constanța, echipa StartCad Advisor îți stă la dispoziție cu servicii de cadastru și intabulare. Intră în pagina de Contact sau apelează-ne la 0731 897 041 și hai să ne cunoaștem!