De ce mi se cer acte pe tot parcursul cadastrului?

Ca orice proprietar de imobil sau teren, îți este deja cunoscută importanța documentației cadastrale și înscrierea acesteia în cartea funciară. Măsurătorile cadastrale contribuie la stabilirea limitelor proprietății, aceasta devenind ușor de individualizat prin atribuirea unui număr cadastral unic.

Intabularea este înscrierea în cartea funciară, necesară pentru stabilirea dreptului de proprietate și stabilirea suprafețelor reale ale unui imobil.

Când discutăm despre cadastru și intabulare, află că pot să apară situații neprevăzute care împiedică avizarea dosarelor de către O. C. P. I.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Adeseori, beneficiarii lucrărilor nu ştiu că pentru finalizarea procedurii de cadastru şi intabulare este nevoie de toate actele de proprietate. De aceea, actele întocmite anterior trebuie puse la dispoziție.

Solicitarea de acte suplimentare pentru realizarea cadastrului: situații comune

Atunci când începi să pregătești actele pentru cadastru, îți dai seama că procedura poate fi solicitantă. Toate acestea deoarece buna funcționare a demersului nu depinde doar de firma de cadastru contactată.

În plus, pentru a obține anumite acte necesare în cazul realizării cadastrului, trebuie să pregătești și alte documente suplimentare. Fiecare document suplimentar solicitat are un termen limită de zile lucrătoare în care poate fi eliberat.

De altfel, posibilele erori din actele de proprietate întârzie avizarea dosarului de cadastru și intabulare. Lipsa copiilor legalizate, cât și necesitatea obținerii unor acte suplimentare aduc și ele prelungirea timpului de așteptare.

De exemplu, vrei să vinzi un apartament, dar adresa din actul de vânzare diferă de cea din titlul de proprietate. În această situație trebuie modificat unul dintre acte sau să obții un nomenclator stradal care să confirme adresa corectă.

De asemenea, lucrările de cadastru sunt necesare în foarte multe cazuri:

  • vânzarea/cumpărarea unui imobil;
  • acordarea unui credit bancar;
  • obținerea anumitor avize legate de construire;
  • dezmembrarea sau alipirea imobilului;
  • sistarea stării de indiviziune.

Acte specifice fiecărei lucrări

În funcție de lucrările pe care le ai de de făcut, documentele cadastrale finale pot necesita anumite acte adiționale. De aici și solicitările frecvente de noi documente pe toată durata cadastrului.

De exemplu, cadastrul apartamentelor este diferit față de cadastrul unei case construite la sol sau înscrierea unei case nou construite.

Astfel, în funcție de situație, s-ar putea să ai nevoie de Certificat Energetic, Certificat de atestare a edificării, Certificat Fiscal, Act de proprietate și multe alte documente.

Mare atenție, o parte dintre aceste acte pot avea durată de valabilitate limitată, ceea ce înseamnă că s-ar putea să fie nevoie să le obții din nou.

În plus, după cum am arătat mai sus, important este să ştii că după realizarea măsurătorilor și prelucrarea acestora, se vede care este situația reală şi care sunt diferențele de suprafețe ale terenului şi construcțiilor față de suprafețele din actele de proprietate. În situația în care există diferențe de suprafață, în plus sau în minus, atunci se impune obținerea unor declarații notariale sau semnarea unor procese verbale de vecinătate.

acte necesare cadastru

De ce e bine să întocmești actele pentru cadastru din timp

Pe lângă situațiile neprevăzute care impun obținerea de acte suplimentare, intervalul de timp poate fi un impediment. Dacă îți dorești obținerea cadastrului și intabulării într-un timp foarte scurt, depunerea dosarului poate atrage după sine obligația de a plăti taxe suplimentare, de urgentare.

O situație frecventă este aceea în care avizările pentru documentația cadastrală nu sunt obținute la timp, caz în care trebuie să plătești sume pentru care nu ești pregătit.

O. C. P. I este responsabil pentru avizarea finală a documentației cadastrale. În funcție de profilul imobilului diferă și intervalul de avizare a documentației cadastrale, iar persoana autorizată să întocmească cadastrul și intabularea nu este responsabilă de aceste întârzieri care pot fi şi de 2-3 luni peste termenul normal.

Colaborarea cu o firmă de cadastru autorizată poate fi un adevărat atuu. Inginerii geodezi se asigură că actele care formează documentația cadastrală respectă normele legale și sunt înaintate în timp util spre avizare.

Află mai multe despre atribuțiile Oficiului de Cadastru!

Ce avantaje îți aduce realizarea documentației cadastrale

Actele pentru cadastru și îndeplinirea acestor măsurători îți asigură legalitatea, aceasta fiind starea juridică ideală pentru orice proprietar de teren/ imobil.

Iată cele mai importante avantaje oferite de documentația cadastrală actualizată!

  • Legalizarea dreptului de proprietate – Se știe că orice proprietar care se respectă deține toate actele prin care își poate dovedi proprietatea asupra unui bun material. Cu siguranță ai auzit destule cazuri, mai ales în zonele rurale, în care vânzarea unui teren se confirma verbal, fără realizarea actelor legale. Pentru a evita orice situație neplăcută, efectuarea procedeului de cadastru și intabulare a devinit o obligație.
  • Datele de pe teren coincid cu cele din acte – Dacă îți dorești să vinzi un teren sau un imobil, ai obligația să prezinți către viitorii cumpărători o documentatție cadastrală actualizată. Este foarte important ca suprafața reală a terenului să coincidă 100% cu informațiile furnizate în acte. Astfel se poate realiza o tranzacție corectă în raport cu toate părțile implicate, inclusiv cu vecinătățile.
  • Facilitarea procesului de succesiune – În cazul în care moștenești o proprietate care nu este intabulată, ar fi ideal să faci cadastru și intabulare pentru a-ți clarifica unde și ce ai moștenit! După obținerea certificatului de moștenitor, ar fi bine să te ocupi de cadastrul și intabularea imobilului, apelând la un specialist în domeniu.

Pentru mai multe informații punctuale despre aceată situație, vezi și articolul nostru despre succesiunea unui teren neintabulat.

Indiferent de situația în care te afli, echipa StartCad Constanța te întâmpină cu sfaturi utile și oferte de nerefuzat pentru cadastrul și intabularea proprietăților tale.

Îți stăm la dispoziție la numărul 0731. 897. 041 sau în secțiunea de Contact a echipei noastre.