Apartamente fără cadastru sau cum să te ferești de necazuri

Ca viitor sau actual proprietar de apartament e esențial să înțelegi cât de importante sunt cadastrul și intabularea pentru apartamentul tău.

Impuse prin litera legii, procedurile de cadastru și intabulare sunt necesare pentru înscrierea oricărui imobil în cartea funciară. Odată cu înscrierea în cartea funciară, apartamentul tău primește  un număr cadastral unic, un fel de „act de identitate” pentru imobilul tău.

În plus, planurile de tranzacționare ale apartamentului pe care îl deții deja trebuie amânate în lipsa cadastrului și a intabulării. Cel mai bine este să-ți iei măsurile necesare pentru a evita să fii proprietarul unui apartament fără cadastru și intabulare.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Apartamente finalizate fără cadastru și intabulare? Taie de pe listă această variantă și vezi cum poți scăpa de necazuri datorită colaborării cu un expert cadastrist.

Situații în care ai nevoie de cadastru și intabulare pentru apartamentul tău

Documentația cadastrală este solicitată în numeroase contexte. În plus, prezența acestei documentații în portofoliul tău de acte îți aduce legalitatea tuturor planurilor imobiliare pe care le întreprinzi.

Iată cele mai frecvente situații în care ai nevoie de cadastru și intabulare:

  • pentru achiziționarea unui apartament prin programul „Prima Casă”;
  • pentru obținerea unui credit bancar;
  • pentru obținerea unor avize necesare pentru construirea/renovarea/extinderea locuinței;
  • pentru vânzarea sau cumpărarea unui apartament;
  • pentru realizarea operațiunilor de alipire sau dezmembrare a unei construcții;
  • pentru sistarea stării de indiviziune;
  • pentru branşarea la gaze.

Toate aceste planuri și necesități imobiliare pot fi îndeplinite doar de proprietar sau de împuternicitul legal (în baza unei procuri notariale) al acestuia.

De asemenea, documentația cadastrală este foarte utilă în caz de tranzacții. Dacă vrei să cumperi un apartament, este esențial să știi dacă suprafața menționată în acte corespunde cu cea reală.

În condițiile în care nu ți se prezintă documentația cadastrală pentru achiziția unui apartament, e cazul să-ți pui întrebări și să te reorientezi spre un alt imobil.

Află mai multe din articolul nostru despre intabulare: probleme care apar și cum rezolvi.

când ai nevoie de cadastru pentru apartament

Poți vinde/cumpăra apartamente fără cadastru și intabulare

După cum ai văzut, documentația cadastrală îți oferă un avantaj real pentru vânzarea sau cumpărarea unui apartament.

Dacă încă nu știai cât de importante sunt cadastrul și intabularea, posibil să te ajute excepția de la regulă. Norma stabilește că un apartament sau orice alt imobil nu pot fi vândute, cumpărate sau donate fără documentația cadastrală.

Cu toate acestea, Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România acceptă anumite excepții față de norma stabilită.

Astfel, poți intra în posesia unui imobil fără intabulare în următoarele contexte:

  • conform 887 din Codul Civil, se acceptă dobândirea unui imobil neintabulat transmis prin moştenire, accesiune naturală, expropriere pentru cauză de utilitate publică sau vânzare silită;
  • potrivit 39, alin. (2) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare, nr. 7/1996 se acceptă dobândirea de imobile neintabulate a căror acte sunt înscrise în vechile registre de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare;

Dacă nu te încadrezi la aceste excepții, cel mai bine ar fi să te gândești la o colaborare cu o firmă de cadastru autorizată.

Avantajele oferite de cadastru și intabulare sunt evidente, mai ales că tu ești cel care dispune de un imobil după bunul plac, în mod legal.

Nu mai sta pe gânduri și ia legătura cu experții cadastriști de la StartCad Constanța, mereu dedicați nevoilor tale.

Accesează cu încredere pagina de contact sau apelează la numărul 0731. 897. 041.