Intabularea: probleme care apar și cum le rezolvi

Cadastrul și intabularea sunt operațiuni care necesită o atenție deosebită și de care ai nevoie pentru ca proiectul tău imobiliar să fie finalizat cu succes.

Te voi ajuta, în acest articol, să înțelegi care sunt principalele cauze care îți pot îngreuna proiectul de intabulare și cum să le rezolvi cel mai simplu.

Succesiunea

De foarte multe ori, succesiunea este un motiv de îngrijorare, fiindcă este punctul în care se întâmpină diverse dificultăți. Cea mai întâlnită problemă este atunci când moștenești mai mult teren decât este stipulat în actele de proprietate.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Acest lucru poate fi observat doar atunci când apelezi la servicii de cadastru și intabulare. Fie că dorești să întocmești pentru prima dată documentația cadastrală sau dorești să o actualizezi, ai nevoie și de intabulare. Și noile construcții, vânzările sau dezmembrările necesită efectuarea intabulării.

În trecut, pentru obținerea unui titlu de proprietate, indiferent de tipul terenului, măsurătorile realizate nu erau unele exacte, pentru că aparatura folosită era una rudimentară, precum ruleta sau chiar se folosea măsurarea „cu pasul”.

Din această cauză, există diferențele de suprafață între măsurătorile executate în prezent și suprafețele trecute în actele existente deja.

De aceea, trebuie să ai grijă ca succesiunea să fie realizată corect, pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea la intabulare.

Rezolvarea cea mai simplă pentru situația în care moștenești mai mult pământ decât cel trecut în acte, este să apelezi la serviciile unei firme specializate în cadastru și intabulare. Echipa StartCad este pregătită să te ajute cu noile măsurători.

Pentru mai multe detalii despre această problemă, poți citi articolul nostru despre diferențele dintre terenul moștenit și datele din acte.

Apoi, după ce toate datele sunt corecte și conforme cu realitatea, poți continua cu procesul de intabulare.

Documente redactate greșit

La baza realizării intabulării și cadastrului stă, în primul rând, titlul de proprietate. Dacă el a fost redactat cu greșeli de scriere, atunci s-ar putea să întâmpini probleme cu întocmirea documentației cadastrale.

Dacă te confrunți cu vreuna dintre situațiile:

  • numele proprietarului este scris greșit;
  • vecinii terenului au fost identificați eronat și scriși ca atare;
  • suprafața parcelei este scrisă greșit;
  • tarlaua sau parcela a fost scrisă cu erori;

atunci trebuie să încerci să rezolvi problema cât mai repede, pentru că altfel intabularea nu poate fi făcută.

În cazul în care observi astfel de erori în documentele tale, atunci semnalează-le din timp. Stai liniștit, indiferent de natura greșelii, ea poate fi modificată, pentru ca tu să poți beneficia de actul care va fi luat în considerare pentru documentația cadastrală.

Ține minte faptul că refacerea actelor poate dura destul de mult timp, pentru că sunt implicate mai multe instituții publice.

Citește mai multe despre ce e de făcut când titlurile de proprietate sunt scrise greșit pe blogul nostru.

ce probleme apar la intabulare

Dosar incomplet

Înainte de intabulare, este nevoie să întocmești un dosar cu acte, de care firma de cadastru și intabulare se va folosi pe parcursul proiectului.

Dacă în dosarul tău nu se vor regăsi toate actele obligatorii, atunci intabularea nu poate fi realizată.

Această problemă este foarte ușor de rezolvat, fiind necesar doar să obții toate aceste acte.

Iată o parte a documentelor de care ai nevoie pentru a intabula o proprietate:

  • certificat fiscal pentru cadastru și intabulare, eliberat de Primărie, de la Direcția Taxe și Impozite (în original);
  • extrasul de carte funciară pentru informare al imobilului;
  • certificatul de atestare a edificării construcției (în cazul în care este vorba despre o clădire nou construită)
  • actele de proprietate ale terenului care pot căpăta diverse forme: titlu de proprietate, certificat moștenitor, contract vânzare-cumpărare (copii legalizate);
  • copie după documentația cadastrală inițială.
  • actul de identitate al proprietarului (în copie simplă).

Adresă inexistentă sau greşit scrisă

Există situații în care, în cadrul documentelor de proprietate, adresa imobilului este scrisă greşit sau diferit. Chiar, în unele zone rurale, neexistând alocată adresă poştală.

În acest caz, pentru clarificarea situației, este necesară rectificarea unuia dintre documente sau obținerea unui nomenclator stradal.

Nomenclatorul stradal este un document ce se emite de către departamentele de specialitate din cadrul primăriei de pe raza imobilului ce face obiectul lucrării de cadastrare şi intabulare.

Măsurători anterioare greşit realizate

Cu toate că tu, ca proprietar, deții nişte schițe vechi ale terenului, nu trebuie sa te mire atunci când, în urma realizării noilor măsurători, vei constata faptul că nu se vor mai regăsi aceleaşi suprafețe.

Trebuie să iei în calcul că de-a lungul timpului, poate au apărut modificări ale limitei de proprietate, că măsurătorile vechi au fost făcute cu echipamente empirice şi, de cele mai multe ori, chiar „la pas„ iar gradul detalierii nu era aşa specific în urmă cu câteva decenii.

Pentru actualizarea documentației tale cadastrale, în momentul de față, se folosesc echipamente de mare precizie, care diminuează la minim probabilitatea apariției greşelilor în calculul suprafețelor deținute.

Desigur, există și alte situații în care în procesul de intabulare pot apărea probleme, dar cel mai bine este să apelezi, în primă fază, la o firmă specializată în cadastru și intabulare. Experții StartCad sunt la dispoziția ta oricând, din pagina de contact.