Cum te ajută cadastrul pentru succesiunea terenului agricol

Dacă ești moștenitorul unui teren agricol, dar absența cadastrului sau chiar a succesiunii îți creează probleme, nu e cazul să te îngrijorezi.

Indiferent cât de complicată pare situația, există întotdeauna variante legale de soluționare în avantajul tău.

Pentru că situația adusă în discuție este delicată, te invităm să descoperi cum te ajută cadastrul pentru succesiunea terenului agricol. Vezi și care sunt etapele pe care trebuie să le iei în considerare.

Profită de oferta completă de servicii topografice pentru trasarea terenului în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

De ce ai nevoie de cadastru pentru succesiunea terenului agricol

Când vine vorba despre moștenirea unui teren agricol sau a oricărui alt tip de imobil, te poți confrunta cu două situații distincte.

  • terenul agricol în cauză nu are documentația cadastrală aferentă;
  • defunctul nu a realizat succesiunea terenului agricol.

În primul caz, documentația cadastrală este ultima etapă necesară pentru a intra în legalitate, oferindu-ți drepturi depline asupra terenului respectiv.

Din moment ce terenului i s-a atribuit un număr cadastral unic, el este înregistrat în baza de date a O.C.P.I. Deci acesta poate deveni obiectul unei tranzacții sau a unei arendări.

Dacă defunctul nu a realizat succesiunea terenului agricol din motive financiare sau din cauza timpului, nu poți deveni proprietar. Sau cel puțin nu din punct de vedere legal.

În această situație, trebuie să te interesezi de lucrările de cadastru sistematic întreprinse de firmele de cadastru din județul tău. Ele sunt realizate prin „Programul Național de Cadastru și Carte Funciară”.

Pentru mai multe detalii despre procedură, vezi articolul nostru despre cadastrul sistematic în comuna Albești, din Constanța.

De ce ai nevoie de un certificat de moștenitor și cum îl obții

Revenind la situația terenurilor agricole cu succesiune, dar fără documentație cadastrală, trebuie să știi că mai ai doar câteva etape.  Parcurge-le pe toate pentru a intra 100% în legalitate.

Primul pas implică un drum la un birou notarial. Acolo trebuie să soliciți eliberarea unui certificat de moștenitor, care îți consolidează, din punct de vedere juridic, statutul de proprietar.

Pentru a intra în posesia certificatului de moștenitor este nevoie să prezinți următoarele acte în original:

  • actele de stare civilă ale moștenitorului (certificatul de naștere, actul de identitate, certificatul de căsătorie sau sentința de divorț – în funcție de caz);
  • certificatul de deces al celui pe care îl moștenești;
  • actele care atestă bunurile defunctului, cum ar fi titlul de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, contract de donație.
cadastru pentru succesiunea terenului agricol

Vei avea nevoie și de un certificat de atestare fiscală care trebuie solicitat de la primăria orașului unde a fost domiciliat defunctul.

Pentru o viziune de ansamblu, citește și articolul nostru despre succesiunea terenului neintabulat.

Cum te ajută notarul pentru moștenirea terenului agricol

Asigură-te că ai toate actele menționate. Odată îndeplinită partea ta, de acum trebuie să ai încredere în notarul public ales și să aștepți eliberarea certificatului de moștenitor.

După ce ai încredințat toate actele necesare notarului, te așteaptă un drum la ANAF. Asta pentru a solicita o dovadă conform căreia defunctul nu a lăsat datorii la stat.

Obținerea certificatului de moștenitor implică și înscrierea terenului agricol la Direcția de Taxe și Impozite a primăriei orașului/ localității/ municipiului în care este plasat terenul moștenit.

Un notar te poate ajuta și în cazul dezbaterii succesiunii.

Ține cont că onorariul notarului public pentru eliberarea certificatului de moștenitor se calculează în funcție de valoarea bunurilor care intră în componența masei succesorale.

De ce să apelezi la o firmă de cadastru autorizată

După obținerea certificatului de moștenitor este evident că mai ai de făcut o singură vizită. Apelează la o firmă de cadastru autorizată, cu experiență în domeniu, care să te ajute cu realizarea documentației cadastrale pentru terenul agricol moștenit.

După cum ai văzut deja, succesiunea este incompletă în absența procedurilor cadastrale impuse prin lege. În urma măsurătorilor cadastrale, imobilul va primi un număr cadastral unic și va fi înscris în cartea funciară.

Dacă și tu te regăsești în această situație și deții un teren agricol în Constanța, ia legătura cu echipa de profesioniști StartCad, mereu la dispoziția ta cu informații detaliate și servicii cadastrale minuțios executate.

Sună la numărul 0731. 897. 041 sau intră pe pagina noastră de Contact în vederea unei discuții mai ample despre toate lucrările de care ai nevoie.