Ce este starea de indiviziune și cum o sistezi

Fiecare decizie imobiliară este importantă și te poate conduce în direcții noi, mai mult sau mai puțin dorite. De aceea, este foarte important să cunoști procedurile cadastrale, dar și juridice de care ai nevoie pentru a atinge un anumit obiectiv.

Dacă una dintre situațiile cu care te confrunți este intenția de a sista starea de indiviziune în care te afli, merită să cunoști mai multe detalii despre etapele care conduc la ieșirea din indiviziune.

Se întâmplă să nu ai foarte bine definit în minte ce înseamnă starea de indiviziune? E important să înțelegi că vorbim despre indiviziune când o proprietate este împărțită în cote egale sau inegale între mai multe persoane.

Servicii complete de alipire și dezmembrare teren în județul Constanța.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

De regulă, persoanele alături de care te afli în indiviziune sunt rude, iar proprietatea deținută apare în urma unei moșteniri sau a unui mariaj.

Din punct de vedere juridic, nimeni nu poate obliga moștenitorul să rămână în starea de indiviziune. Chiar dacă există clauze testamentare care prevăd această condiție, ieșirea din indiviziune este posibilă.

Care sunt etapele necesare pentru sistarea stării de indiviziune

Odată ce te-ai hotărât că vrei să sistezi starea de indiviziune în care te afli, este necesar să contactezi o firmă autorizată în domeniul cadastrului.

În primă fază, rolul şi obligația experților cadastrali este acela de a realiza documentația cadastrală comună pentru toate imobilele sau terenurile aflate în indiviziune.

După avizarea documentației per întreg, în funcție de suprafețele de teren deținute de coindivizari, se realizează dezmembrarea proprietății.

După finalizarea și avizarea dezmembrării, se impune o vizită la un birou notarial pentru întocmirea unui act de dezmebrare și de ieșire din indiviziune. Notarul este cel care depune documentația necesară la O. C. P. I. În urma procedurii, rezultă două sau mai multe proprietăți distincte (în funcție de situație) cu proprietari diferiți.

Află mai multe despre atribuțiile OCPI Constanța.

Deși necesită timp, procedura nu este una foarte complicată. Obstacolul care poate apărea este ca unul dintre coindivizari să nu fie de acord cu sistarea stării de indiviziune. În acest caz, trebuie să discuți cu un avocat care va deschide un proces de ieșire din indiviziune.

cum sistezi starea de indiviziune

Documentația necesară pentru dezmembrarea terenului sau a imobilului

Probabil știi deja că dezmembrarea terenului sau a imobilului implică o serie de acte în lipsa cărora operațiunea nu poate fi dusă la bun sfârșit.

Vestea bună este că lista de acte necesare nu e deloc exhaustivă. Asigură-te că pregătești următoarele documente în vederea dezmembrării proprietății:

  • copii xerox după actele de identitate ale coindivizarilor;
  • documentația cadastrală inițială;
  • extras de carte funciară pentru autentificare – poate fi obținut de către firma contractată să întocmească documentația cadastrală.

Pentru mai multe detalii, citește și articolul nostru despre dezmembrarea unui teren cu mai mulți proprietari.

Cum te ajută un inginer cadastrist în sistarea stării de indiviziune

După cum ai văzut, ieșirea din indiviziune este facilitată semnificativ de un inginer cadastrist. Documentația cadastrală, cât și dezmembrarea sunt esențiale în obținerea unei proprietăți de sine stătătoare.

În urma dezmembrării terenului sau imobilului, fiecărei proprietăți rezultate i se atribuie un număr cadastral diferit, acesta fiind ca un act de identitate pentru noua proprietate obținută.

Dacă deții una dintre următoarele proprietăți și îți dorești ieșirea din indiviziune, apelează cu încredere la un expert cadastrist.

  • terenuri extravilane și intravilane;
  • terenuri cu sau fără construcții.

Dacă ești din județul Constanța și ai nevoie de ajutor pentru ieșirea din indiviziune, echipa StartCad ADVISOR îți sare în ajutor cu oferte avantajose pentru dezmembrarea și alipirea terenului.

Ne găsești la numărul de telefon 0731. 897. 041 sau la un click distanță pe pagina noastră de Contact.