Totul despre suprafața utilă, construită și desfășurată

Vrei să cumperi o casă doar a ta? Informează-te și transformă visul tău în realitate!

Știm că unul dintre cele mai importante planuri din viața ta este reprezentat de achiziția unui spațiu de locuit, pe care să îl numești acasă. Cu toții ne asumăm, la un moment dat, o astfel de investiție pe care o facem pe termen îndelungat.

Fie că ești în rolul cumpărătorului, fie că ești cel care înaintează tranzacția, trebuie să cunoști detaliile esențiale despre suprafața utilă, construită și desfășurată.

Realizăm planuri de situație pe suport topografic pentru imobilul tău.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Dar, mai întâi, hai să aflăm câteva sfaturi utile despre primii pași în procesul unei achiziții de locuință.

Primii pași pentru achiziția unui spațiu

Dacă ești pregătit să îți achiziționezi un spațiu al tău, îți recomandăm să acorzi atenție sporită tuturor detaliilor legate de proprietar, acte și locul în sine. Cu alte cuvinte, trebuie să te asiguri că locuința sau apartamentul sunt construite conform normelor legale în vigoare.

Uite 3 sfaturi utile pe care să le iei în considerare la achiziția unui spațiu de locuit:

  • Nu lua încă decizia dacă nu ai studiat cu atenție apartamentul sau locuința. Asigură-te că știi cât mai multe despre plan, structură, suprafața utilă, construită și desfășurată;
  • Este bine să fii spontan, dar nu și în acest caz. Nu te baza pe dorința de moment și gândește-te la beneficiile pe termen lung;
  • Stabilește un echilibru în balanța calitate-preț. Un apartament scump nu înseamnă întotdeauna calitate și viceversa.

Pentru a putea înțelege cum decurge acest proces, trebuie să afli despre semnificațiile termenilor tehnici specifici, precum: suprafața utilă, suprafața construită și suprafața desfășurată.

Suprafața desfășurată

Suprafața desfășurată adună construcțiile de pe toate nivelurile pe contururile lor exterioare. În cazul în care clădirea are doar parter, atunci aceasta este reprezentată de marcajul la sol a imobilului. Important: podul nu se consideră etaj, cu excepția mansardelor.

Cu alte cuvinte, suprafața desfășurată a unei clădirii însumează planul orizontal al tuturor nivelurilor clădirii, demarcat de conturul exterior.

Atunci când vorbim de calculul acestui tip de suprafață, excludem spre exemplu:

  • copertinele cu suprafețe mai mici de 4 m2 și adâncimea mai mică de 2 m, pofilele ornamentale și cornișele;
  • învelitoarele, terasele necirculabile de peste nivelul imediat inferior;
  • golurile mai mari de 4 m2, fiecare în parte numai la curți de lumină și curți englezești;
  • treptele exterioare și terasele neacoperite;

Suprafața utilă

Suprafața utilă se poate traduce prin diferența dintre suprafața construită desfășurată și cea ocupată de pereți, stâlpi de susținere și alte componente din structură.

suprafetele unui imobil

De asemenea, aceasta mai reprezintă și însumarea suprafețelor utile sau văzute din toate încăperile. Aici putem cuprinde: camera de zi, bucătăria, dormitorul, baia, spațiul de depozitare și cel de circulație în interior, dar și casa scării.

Nu includem în acest plan de suprafață: balconul, ușile și spațiul de deschidere.

Suprafața construită

Suprafața construită reprezintă totalitatea suprafețelor utile ale încăperilor, balcoanelor sau teraselor, pereții interiori și exteriori, dar și cota-parte din spațiul comun al imobilului. Aici putem menționa casa liftului, spălătoriile și uscătoriile, anexele.

Nu includem boxele de subsol sau garajele ce pot fi construite separat.

O altă definiție a suprafeței construite este dată de STAS 4908 din anul 1985, ca fiind aria secțiunii orizontale a clădirii, la cota ±0.00 a parterului, măsurată pe conturul exterior al pereților.

Ia în considerare că în suprafața construită nu intră:

  • rezalidurile cu aria mai mică de 0,4 m2 și nișele cu aria mai mare de 0,4 m2;
  • treptele exterioare și terasele neacoperite;
  • ariile curților interioare, ale curților exterioare de lumină sau de acces (denumite în mod curent curți englezești) mai mari de 4 m2.

Diferența dintre suprafața utilă și cea construită este estimată undeva la 20%. În cazul în care suprafața utilă este cunoscută, formula de calcul va fi SC=SUx1,2.

Prezenta formulă de calcul este pur estimativă şi doar ca să-ți faci o idee asupra ordinelor de mărimi. Cel mai bine ele se determină din planuri și măsurători exacte, cu echipamente de precizie.

Te sfătuim să îți notezi toate aceste informații și să cunoști îndeaproape diferențele dintre suprafața utilă, construită și desfășurată. Nu te lăsa ademenit și nu investi într-o locuință crezând că beneficiezi de un spațiu mai mare decât cel real.

Intră pe site-ul online StartCad Advisor și descoperă oferta specială pentru apartamente. Hai să vedem cum te putem ajuta cu viitoarea achiziție!

Discută cu echipa noastră prin numărul de telefon 0731. 897. 041 sau solicită serviciile printr-un formular de contact.

Multă baftă pe toate planurile!