Am o clădire fără autorizație de construire. Cum o vând legal

Vrei să vinzi sau să cumperi un imobil fără autorizație de construire? E normal ca în asemenea situație, principala ta preocupare să fie intrarea în legalitate.

Potențialii cumpărători arată mai mult interes față de imobilele care vin cu un dosar de acte pus la punct. De altfel, înscrierea în Cartea Funciară este un pas important pentru intrarea în legalitate și se realizează cu ajutorul autorizației de construire.

După cum te aștepți, înscrierea în Cartea Funciară este obligatorie, cea mai sigură dovadă de proprietate și facilitează orice tip de tranzacție.

Vinzi sau cumperi un teren? Executăm trasări de terenuri și construcții.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Din fericire, situația are o rezolvare practică, iar casa sau apartamentul tău pot fi vândute în mod legal.

Iată cum procedezi pentru a vinde un imobil fără autorizație de construire!

Cum te ajută legea să-ți vinzi imobilul fără autorizație de construire

Lipsa autorizației de construire din dosarul de acte e frecventă mai ales în rândul imobilelor mai vechi.

Conform Legii nr. 7/ 1996, cu modificările și completările ulterioare cu privire la înscrierea în Cartea Funciară, clădirile se pot înscrie pe baza unui certificat de atestare a edificării construcției, inclusiv pentru clădirile fără autorizație de construire.

Pe scurt, clădirile fără autorizație de construire pot fi aduse în legalitate prin solicitarea certificatului de atestare a edificării construcției.

Certificatul de atestare suplinește lipsa autorizației de construcție și te ajută și la înscrierea în Cartea Funciară, condiție esențială pentru statutul de proprietar legal al unui imobil.

Ce trebuie să știi despre certificatul de atestare

Certificatul de atestare a edificării construcției este ușor de obținut dacă îndeplinești următoarele condiții:

  • în caz de sancțiuni, amenda nu poate fi aplicată pentru că s-a împlinit termenul de prescripție;
  • s-a realizat o expertiză tehnică în urma căreia se respectă un set de cerințe cu privire la calitatea construcției, starea actuală a imobilului, încadrarea în reglementările de urbanism și respectarea criteriilor menționate în documentația cadastrală.

Expertiza tehnică are o importanță crescută și trebuie efectuată de un expert tehnic autorizat.

cum vinzi un imobil fără autorizație de construire

Înainte de a începe toate procedurile necesare, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

  1. Imobilele edificate înainte de 1 august 2001, fără autorizație de construire, se înscriu în Cartea Funciară în baza certificatului de atestare fiscală și a documentației cadastrale.
  2. Imobilele edificate în perioada 1 august 2001 – 2017, fără autorizație de construire, se înscriu în Cartea Funciară în baza expertizei tehnice menționate, esențială pentru obținerea certificatului de atestare.

Pregătește-te pentru tranzacții viitoare și citește articolul nostru despre acte și proceduri pentru obținerea autorizației de construire.

Certificatul de atestare a edificării construcției: acte necesare

Dacă îndeplinești condițiile necesare, iar certificatul de atestare e soluția de care ai nevoie pentru intabularea unui imobil fără autorizație de construire, pregătește-te de pasul următor.

Certificatul de atestare trebuie solicitat de la Primăria U.A.T. pe raza căruia este amplasat imobilul pe care îl deții.

Dacă proprietarul nu este domiciliat pe teritoriul României, atunci este nevoie de o împuternicire în conformitate cu art. 159, alin. 3 din Noul Cod de Procedură Fiscală.

Certificatul de atestare a edificării construcției se emite în aproximativ 30 zile lucrătoare de la data depunerii.

Solicitarea certificatului de atestare se impune și în alte situații, pe lângă vânzarea unui imobil fără autorizație de construire. Află mai mult despre cazurile întâlnite din articolul nostru despre certificatul de atestare a edificării construcției: acte necesare.

Evită situațiile complicate și ia legătura cu un notar și o firmă de cadastru autorizată care te va îndruma în procesul de pregătire a actelor necesare.

La StartCad Constanța găsești întotdeauna ajutorul de care ai nevoie și experți cadastriști cu experiență. Blogul nostru îți stă la dispoziție cu cele mai recente noutăți din domeniu și cu informație prețioasă, atent organizată.

Accesează pagina noastră de contact și ia cea mai bună decizie pentru imobilul tău.

Pe curând!