Deții o proprietate în județul Constanța? Atunci este bine să știi care este procedura de eliberare a certificatului energetic în această zonă. După cum știi deja, ai nevoie de acest act pentru a atesta performanța energetică a unui imobil.
La fel ca în restul țării, și în județul Constanța certificatul se obține în urma unor măsurători și calcule ulterioare, realizate de o persoană autorizată, numită auditor energetic. Este foarte important să apelezi la o firmă serioasă care să se ocupe de acest aspect.
În articolul de astăzi o să descoperi care sunt aspectele pe care să le iei în considerare atunci când alegi firma potrivită pentru colaborare. De asemenea, ca să fii pregătit în orice situație, ți-am lăsat în final și costurile pe care le presupune obținerea certificatului energetic.
Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!
0731.897.041 Vezi detaliiEliberarea certificatului energetic în județul Constanța
De obicei, documentele oficiale și eliberarea lor sunt asemănătoare pentru toate județele, însă există diferențe în ceea ce privește timpul de așteptare, actele necesare sau costuri.
Cu toate acestea, deosebirile sunt destul de mici, iar dacă știi, în mare, care este procedura într-o anumită zonă a țării, înseamnă că deja cunoști principalele aspecte pe care le presupune eliberarea certificatului energetic.
Iată care sunt pașii prin care trebuie să treci în județul Constanța pentru obținerea acestui document:
- mergi la o firmă care se ocupă de eliberarea acestor certificate și intră în contact cu un auditor energetic;
- persoana autorizată se va deplasa la fața locului, adică la imobilul pentru care dorești să realizezi evaluarea energetică;
- auditorul analizează schițele și planurile construcției și realizează inspecția instalațiilor, a izolațiilor și particularităților imobilului (spre exemplu pereți, tâmplărie sau expunerea față de punctele cardinale). Dacă imobilul nu are schițe ale compartimentărilor interioare, nici o problemă, pentru că auditorul își face singur măsurătorile necesare.
- în urma constatărilor făcute, se întocmește certificatul energetic, care conține toate datele despre performanța energetică a apartamentului sau clădirii respective.
- la finalul documentului, auditorul lasă câteva recomandări pentru îmbunătățirea performanței energetice a imobilului analizat.
Aceste etape sunt valabile și pentru reînnoirea certificatului energetic. Așa că e bine să le reții pentru mai departe.
Ce firmă să alegi pentru eliberarea certificatului energetic în județul Constanța
Acest document este unul cu o valabilitate îndelungată. Mai exact, el poate fi folosit timp de 10 ani. Asta înseamnă că locul în care îl realizezi și firma pe care o alegi pentru colaborare trebuie să fie una de încredere.
Ai grijă la firmele care sunt dispuse să elibereze certificatul fără a veni la fața locului. Există 3 riscuri la care te expui în această situație:
#1. Certificatul energetic nu este conform cu realitatea
Putem vorbi despre certificate energetice realizate din birou. Atunci, dacă nicio persoană autorizată nu se deplasează la fața locului, este posibil ca interpretarea datelor din schițe și planuri să nu fie suficientă pentru întocmirea dosarului.
#2. Erori în document, care pot duce la complicații juridice
Firma care întocmește certificatul trebuie să fie foarte atentă la datele menționate. Asta pentru a evita apariția erorilor în actul tău. Pe viitor, când mai ai nevoie de certificat, greșelile pot provoca complicații care te pot duce în instanță.
#3. Plătești mai mult pentru servicii mai slabe calitativ
Fii atent să alegi cea mai bună ofertă, unde raportul calitate-preț să fie în avantajul tău. Pe raza județului Constanța, echipa StartCad Advisor se ocupă de eliberarea certificatelor energetice în urma unui audit detaliat, realizat la fața locului.
Costurile unui certificat energetic
Iată care sunt, pentru județul Constanța, prețurile pentru eliberarea certificatelor energetice. Ele se calculează în funcție de numărul de camere și suprafața imobilului tău. Desigur, dacă vrei să afli detalii despre situația ta, te invităm să iei legătura cu specialiștii StartCad, care îți oferă consultanța de care ai nevoie.
Pentru Garsonieră, vorbim despre o sumă de 200 de lei. Dacă mergem mai departe, la apartamente cu mai multe camere, costurile sunt următoarele:
- apartament cu 2 camere – 200 lei;
- apartament cu 3 camere – 250 lei;
- apartament cu 4 camere – 350 lei.
Fie că vorbim despre apartamentul tău sau despre unul pe care dorești să îl oferi spre închiriere, acest document este extrem de important. Despre necesitatea certificatului energetic pentru închirierea apartamentului am vorbit într-un articol anterior.
În cazul caselor, situația devine mai amplă, deoarece costul se calculează în funcție de suprafața clădirii. Orientativ, prețurile pornesc de la:
- 350 lei – pentru o casă cu o suprafață mai mică de 150 de metri pătrați;
- 400 lei – pentru casele a căror suprafață depășește 150 de metri pătrați.
Pe lângă obligația realizării certificatului de performanță energetică atunci când ai in vedere să vinzi, trebuie să iei în calcul că este nevoie să ai şi o documentație cadastrală actualizată.
Te așteptăm în pagina de Contact pentru a vorbi despre performanța energetică a apartamentului tău. Apelează cu încredere la o firmă cu expertiză și simte beneficiile colaborării pe termen lung.