Ce presupune obținerea certificatului energetic

Visezi demult să-ți cumperi o casă sau un apartament și în sfârșit realitatea îți surâde? Ești deja fericitul proprietar al unui imobil, sau vrei să închiriezi un apartament în care să te simți ca acasă?

Indiferent de situație, certificatul de performanță energetică e actul-cheie care dă planurilor tale valabilitate și siguranță.

Dacă nu ai suficiente informații despre certificatul energetic, ți-am pregătit câteva răspunsuri la întrebările care ți-au trecut cu siguranță prin minte.

Iată-le!

Obține rapid și ușor certificatul energetic pentru imobilul tău.

Fără bătăi de cap.

0731.897.041 Vezi detalii

Obținerea certificatului energetic: întrebări frecvente

Ce este certificatul de performanță energetică?

Certificatul energetic este un act de factură informativă care atestă eficiența energetică a imobilului pe care îl deții. Acest document semnalează cantitatea de energie consumată prin iluminat, încălzirea imobilului, producerea de apă menajeră, climatizare sau ventilare.

Mai exact, este vorba despre un raport care informează proprietarul care este cantitatea de energie consumată anual pe metru pătrat de spațiu util, pentru a asigura un confort propriu.

Achiziționarea, vânzarea sau închirierea unui imobil nu sunt legale în absența certificatului energetic.

Dacă plănuiești să achiziționezi un imobil prin programul „Prima casă” sau prin credit bancar, realizarea certificatului energetic intră în atribuțiile investitorului. Suplimentar, atunci când faci recepția locuinței, verifică să nu îți lipsească acest document.

Ai observat că îți lipsește certificatul energetic din dosarul de acte? Atunci riști să fii chemat în instanță. O astfel de situație neplăcută poate fi ușor evitată dacă apelezi din timp la un auditor energetic care să te îndrume.

Nota energetică, sau clasa energetică?

Aceste două noțiuni sunt nelipsite din certificatul energetic și e bine să știi la ce se referă fiecare în parte.

Orice imobil se încadrează într-o notă și într-o clasă energetică.

Nota energetică are o valoare care variază între 1 și 100. Valoarea 100 indică un grad maxim de confort.

Clasele energetice prezintă mai multe trepte, de la A la G. Calificativul A este echivalent cu o eficiență energetică ridicată, iar G se referă la o eficiență energetică minimă.

Care sunt actele necesare pentru obținerea certificatului energetic?

Obținerea certificatului energetic nu e deloc o acțiune complicată. Tot ce trebuie să faci este să îți pregătești din timp un dosar cu actele următoare:

  • documentația care a stat la baza emiterii autorizației de construire (pentru clădirile noi);
  • detalii despre pereții exteriori și despre tipul de izolație utilizată;
  • detalii despre modalitatea de realizare a încălzirii şi a preparării apei calde menajere;
  • detalii despre tipul de tâmplărie existentă;
  • detalii despre tipul centralei termice utilizate;
  • releveul imobilului sau schița cadastrală.

Dacă nu ai la dispoziție schița imobilului sau nu cunoști o parte dintre detaliile menționate, nu te panica. Auditorul energetic pe care îl contactezi este în măsură să-şi procure toate datele necesare direct de la adresa imobilului.

Evită orice neplăcere creată de întocmirea documentației prin telefon. Chiar dacă ești tentat să apelezi la această variantă, noi îți prezentăm metoda profesionistă. Realizarea unui certificat de performanță energetică presupune deplasarea auditorului la adresă. Astfel, vei fi sigur că datele din cadrul documentației vor fi corecte.

cum se obtine certificatul energetic

Care este valabilitatea certificatului energetic?

E important de știut că un certificat de performanță energetică are o valabilitate de 10 ani de la data eliberării.

Situațiile în care acesta trebuie reînnoit nu sunt numeroase, dar e ideal să le cunoști.

Prima situație impune reînnoirea certificatului energetic în cazul în care te-ai decis să modifici structura imobilului pe care îl deții.

Cea de-a doua situație impune reînnoirea actului în caz de renovări majore a imobilului.

Motivul pentru care reînnoirea documentului e necesară este ușor de intuit. După cum ai văzut deja, certificatul energetic determină profilul energetic al unei locuințe. Odată cu modificările de structură se produce și modificarea acestui profil al imobilului.

De exemplu, o lucrare de izolare a locuinței necesită în mod evident o recalculare a cantității de energie folosită.

Certificatul energetic: care sunt costurile la care să mă aștept?

Costurile standard pentru certificatul energetic sunt greu de precizat. Altfel spus, costurile variază în funcție de tipul imobilului pe care îl deții (ex: apartament, locuință individuală parter etc.). O discuție cu un auditor energetic îți va fi de un real ajutor în stabilirea costurilor în funcție de profilul locuinței tale.

Dacă ești din Constanța, nu ezita să iei legătura cu experții de la StartCad Advisor. Echipa StartCad îți pune la dispoziție profesioniști cu experiență în domeniu și o ofertă specială pentru apartamente la doar un click distanță.

Vezi și oferta noastră pentru procedurile de trasare teren în județul Constanța.

Întrebările tale legate de certificatul de performanță energetică își vor găsi cele mai clare răspunsuri.

Pentru alte informații despre cadastru și intabulare, experții StartCad îți stau la dispoziție la numărul de telefon 0731.897.041.