test Cum recuperezi actele de cadastru și intabulare pierdute

Pierdere cadastru și intabulare: cum recuperezi actele tale

După cum știi deja, importanța documentației cadastrale și a actelor de intabulare este majoră din punct de vedere legal. Fără documentația cadastrală, imobilul sau terenul pe care îl deții nu poate fi vândut.

Operațiunile care fac parte din servicii cadastrale și de intabulare îți descriu statutul tehnic şi juridic  al proprietății tale și conferă siguranță posibilelor tranzacții pe care le plănuiești.

În planurile tale de viitor intră punerea în vânzare a proprietății, donarea, demolarea, construirea, renovarea sau chiar retrasarea limitelor proprietății? Atunci e cazul să știi că nimic nu este posibil în absența documentației cadastrale și a măsurătorilor topografice aferente.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Dar ce poți face dacă te afli în situația neplăcută în care planurile îți sunt date peste cap pentru că ai pierdut actele de cadastru și intabulare?

Din fericire, chiar și în această situație există o soluție. Ieși rapid din încurcătură printr-o vizită la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I) care ține de județul în care proprietatea e amplasată. Sau contactează o firmă de cadastru care poate realiza procedurile în locul tău, evitând astfel statul la cozi.

De ce e necesar un drum la O.C.P.I pentru a recupera documentația cadastrală?

Conform legislației, atunci când imobilul este înregistrat în cartea funciară, în arhiva O.C.P.I se păstrează o copie a documentației cadastrale. În aceste condiții tot ce trebuie să faci este să soliciți emiterea unui duplicat a documentației în cauză.

În cererea pentru eliberarea duplicatului documentației cadastrale și a actelor de intabulare trebuie să fie specificate următoarele:

  • datele de identificare ale proprietarului;
  • identificatorul unic al imobilului, care poate fi în funcție de caz numărul topografic, numărul cadastral sau identificatorul electronic.

Informațiile despre identificatorul unic al imobilului pot fi obținute prin apelul la un extras de plan cadastral sau extras de carte funciară.

Actele necesare emiterii duplicatului după cadastru şi intabulare

Așa cum ai văzut, o copie a documentației cadastrale se eliberează de către O.C.P.I, dar pentru a obține acest rezultat, trebuie să te pregătești cu niște acte.

pierdere acte cadastrale

Iată-le:

  • cerere-tip;
  • dovada achitării taxelor pe care trebuie să o atașezi cererii;
  • copie după actul de proprietate al solicitantului;
  • planul de amplasament și delimitare al imobilului sau extrasul de carte funciară (dacă există).

Soluționarea acestei cereri durează aproximativ 3 zile lucrătoare, în regim normal. În regim de urgență, durează doar 1 zi.

E important să știi că duplicatul documentației cadastrale se poate obține doar contra cost.

Pentru obținerea duplicatului actelor de cadastru și intabulare trebuie să faci o vizită la O.C.P.I. Sau poți apela la o firmă de profil care îți poate intermedia cererea.

Reprezentanții unei firme de profil te vor ajuta cu sfaturi punctuale despre cum poți reintra în posesia documentației pierdute fără prea multe bătăti de cap. În plus, ține cont că fiecare proprietate (teren, casă, apartament, garsonieră) are particularitățile sale, iar tu trebuie să te pregătești în funcție de complexitatea situației.

Pentru mai multe informații privind recuperarea actelor de cadastru și intabulare, apelează la personalul cu experiență de la StartCad Constanța. Ne poți contacta cât ai clipi din ochi prin intermediul paginii de Contact sau prin apel telefonic la numărul 0731897041.