Colaborarea cu firma de cadastru: ce face un cadastrist

În lumea cadastrului, nu e totul secret. Chiar dacă până acum nu ai știut  ce face cadastristul, din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi.

Probabil că deja ai idee, în linii mari, când ai nevoie de ajutorul unui specialist din această arie profesională. În principiu, atunci când dorești să demarezi un proiect imobiliar.

Fie că e vorba despre construcția unei case, sau vânzarea unei proprietăți, vei apela la firma de cadastru. În acest articol îți voi explica ce înseamnă să colaborezi cu o astfel de firmă și care sunt atribuțiile unui inginer cadastrist.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Când ai nevoie să colaborezi cu un specialist în cadastru?

Orice proiect imobiliar presupune o serie de acțiuni premergătoare. De la prelucrarea ideilor,  până la obținerea anumitor documente necesare pentru demararea construcției.

Începând cu etapa de trasare teren și până la serviciile de cadastru și intabulare apartamente, experții noștri îți stau la dispoziție.

Citește mai multe despre rolul firmei de cadastru în proiectul tău de construcții în articolul nostru.

Ce face un cadastrist?

Cadastriștii sunt persoane autorizate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În cazul în care te-ai întrebat ce fac acești ingineri, iată sarcinile pe care le au de îndeplinit.

Cele 7 superputeri ale unui cadastrist

1. Atenția pentru detalii

Un specialist în cadastru este cel care, înainte de începerea oricărui proiect imobiliar, analizează actele de proprietate. Acest lucru se face pentru ca inginerul să te poată îndruma corespunzător în pașii pe care urmează să îi faci. El va știi să te sfătuiască în legătură cu ce documente îți sunt necesare pentru realizarea lucrării pe care o ai în plan.

2. Pregătirea profesională de primă clasă

Deține capacitatea intelectuală și legală pentru a efectua lucrarea solicitată de tine. De asemenea, experiența profesională îl recomandă pentru a-ți sta alături în demersul imobiliar.

3. Puterea lui NU

Cadastristul poate să refuze lucrarea dacă își dă seama că nu se poate încadra în limita de timp impusă de tine. În plus, dacă simte că un client vrea să ocolească legislația din domeniu, inginerul își rezervă dreptul de a-l refuza pe respectivul client.

4. Este expert în măsurători

Mai pe scurt, dacă am sta să rezumăm toate atribuțiile unui cadastrist într-una singură, am alege munca lui de măsurare. Înainte de a intabula o proprietate sau de a dezmembra un imobil, este nevoie să se facă lucrări de măsurare. În cazul în care observi că specialistul pe care l-ai angajat nu face acest lucru, atunci ține minte că este ilegal, și i se poate interzice să mai întocmească documentele de cadastru.

cum te ajută un inginer cadastrist

5. Întocmește documentaţia cadastrală

Pentru că el cunoaște cel mai bine normele tehnice în vigoare, cadastristul este responsabil cu întocmirea documentelor de care ai nevoie.

6. Urmărește ca documentația să ajungă la tine

Tu nu trebuie să îți faci griji pentru nimic. După ce a întocmit documentația, inginerul se ocupă cu depunerea ei la birourile specializate care acordă avizul pentru ea. Apoi, îți predă toate actele, pentru ca tu să poți continua liniștit proiectul de construcție sau vânzare.

7. Comunicarea eficientă

Există situații când apar mici probleme pe parcurs, precum suprapunerile de limite. În acest caz, specialistul în cadastru trebuie să îți explice natura problemei și să încerce, pe cât posibil, să o rezolve chiar el. Bineînțeles, asta dacă problema intră în aria lui de expertiză.

Ce nu face un cadastrist

La fel ca orice altă profesie, și cea de inginer cadastrist are limitele ei. De cele mai multe ori, problema apare atunci când clienții doresc ca expertul cadastrist să facă mai mult decât îi permite funcția.

Atunci când vei avea nevoie de serviciile unui specialist în cadastru și intabulare, ține minte că el nu are puterea de a-ți aviza documentația. El este doar cel care analizează documentele existente, îți solicită ce documente suplimentare mai sunt necesare, vine la fața locului și realizează măsurătorile, comunică rezultatul măsurătorilor şi pregăteşte dosarul necesar a fi înaintat către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

În cadrul birourilor în care îşi desfăşoară activitatea inginerii cadastrişti, trebuie să ştii ca nu se legalizează documentele de care ai nevoie. Singurul loc în care se pot realiza copii legalizate o reprezintă birourile notariale.

Pentru orice proiect imobiliar din județul Constanța, echipa de specialiști StartCad este aici pentru tine! Apelează cu încredere la serviciile noastre de cadastru și intabulare.