Procesul-verbal de recepție a construcției și cadastrul final

Rolul unui cadastrist este unul complex în majoritatea activităților și procedurilor ce au legătură cu finalizarea proiectului de construire a unui imobil. Mai mult, același aport va fi necesar și în cazul lucrărilor de demolare sau/și de renovare.

Pe scurt, ai nevoie de serviciile furnizate de o firmă de cadastru și intabulare atunci când vrei să finalizezi cu succes recepția construcției și să realizezi cadastrul final.

Aceste etape sunt esențiale în vederea finalizării proiectului inițial, etape fără de care nu poți duce mai departe înscrierea construcției – nu poți efectua branșamentul la rețelele de gaze și de energie electrică.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

De aceea, în acest articol o să înveți care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține cu succes procesul-verbal de recepție a construcției şi înscrierea construcției în cartea funciară.

Acesta, împreună cu certificatul de atestare a edificării construcției, va fi apoi necesar în etapa cadastrului final, cea care presupune intabularea și înscrierea locuinței în cartea funciară.

Procesul-verbal de recepție a construcției

În Regulamentul privind recepția construcțiilor din 18.05.2017 și publicat în Monitorul Oficial al României se specifică următoarele: „Recepția construcțiilor constituie o componentă a sistemului calității și reprezintă un proces complex prin care se certifică, în condițiile legii, finalizarea lucrărilor pentru realizarea unor construcții noi sau a unor intervenții la construcții existente, cu respectarea cerințelor fundamentale aplicabile și în conformitate cu prevederile autorizației de construire/desființare, precum și ale documentelor prevăzute în cartea tehnică a construcției.”.

Pe scurt, procesul-verbal de recepție a construcției va demonstra faptul că proiectul inițial a fost respectat pe toată durata lucrărilor.

Se vor verifica toate documentele din dosar, inclusiv respectarea termenelor specificate în autorizația de construire. Iar, la final, se vor realiza măsurătorile pentru recepția imobilului.

O firmă de cadastru și topografie autorizată în acest scop te va ajuta să duci la bun sfârșit această lucrare. Nu uita să ai pregătită documentația întocmită de-a lungul proiectului.

acte cadastru final

Important de ştiut: pentru a putea obține documentele de mai sus, este necesar ca proprietarii sa demareze deja procedurile de realizare a măsurătorilor de către o firmă de cadastru astfel încât sa economisească timp în vederea înscrierii în cartea funciară a imobilului.

Vezi ofertele StartCad Constanța:

Cadastrul final

Aceeași firmă de cadastru și intabulare te va ajuta să înscrii construcția în cartea funciară. Cadastrul final este ultima etapă pe care o ai de parcurs în vederea finalizării lucrărilor de construire și/sau modernizare pentru imobilul în cauză.

Așadar, iată care sunt actele necesare pentru înscrierea construcției în cartea funciară:

  • certificat fiscal pentru cadastru și intabulare, eliberat de Primărie, de la Direcția Taxe și Impozite (în original) – acesta ar fi de preferat să se obțină doar după furnizarea planurilor rezultate în urma realizării măsurătorilor de către o firmă specializată;
  • Extrasul de carte funciară pentru informare al imobilului;
  • Certificatul de atestare a edificării construcției;
  • Copie după documentația cadastrală inițială.
  • Certificatul de performanță energetică;
  • actul de identitate al proprietarului (în copie simplă).

Concluzii

După cum vezi, în vederea obținerea procesului-verbal de recepție a lucrării, dar şi a procesului verbal de edificarea a construcției pentru realizarea cadastrului final este necesar să contactezi o firmă autorizată de cadastru și intabulare.

Expertul cadastrist este cel care îți va oferi tot suportul de care ai nevoie. El îți va explica în detaliu ce documente trebuie să pregătești și se va ocupa de toate demersurile în vederea înscrierii/actualizării imobilului în cartea funciară.

În județul Constanța, echipa StartCad garantează servicii complete de cadastru, intabulare și topografie.

Intră în contact cu un expert cadastrist și solicită toate informațiile de care ai nevoie. Pentru că atunci când ești corect informat economisești timp, resurse și te bucuri de proiecte realizate cu succes.