Aștepți cu nerăbdare să vezi cum o simplă construcție devine „acasă”?
Totul e posibil dacă alegi să apelezi la specialiștii potriviți, cei care te ajută să-ți construiești casa visurilor, de la faza inițială până la recepția lucrărilor. Pentru succes garantat, merită să colaborezi cu un topograf, un cadastrist și un diriginte de șantier cu experiență.
Profită de abilitățile fiecăruia dintre ei și bucură-te de realizarea unei construcții fără cusur, în conformitate cu normele legale în vigoare.
Profită de oferta completă de servicii topografice pentru trasarea terenului în județul Constanța!
0731.897.041 Vezi detaliiAi încredere în expertiza lor și vezi ce rol îndeplinește fiecare!
Cum te ajută topograful la construirea unui imobil
Topograful este specialistul pe care îl găsești fie pe teren, executând măsurători, fie la birou, unde analizează datele măsurate în prealabil sau întocmește hărți și planuri topografice.
Dacă te întrebi cum te ajută un topograf, iată cele mai frecvente situații în care e bine să te bazezi pe expertiza lui.
#1. Cumperi sau vinzi un imobil
Dacă ai în plan achiziția unui imobil sau a unui teren, sfatul topografului e aur curat. Cu un topograf alături, vei ști dacă suprafața reală a terenului coincide cu cea prezentată în acte sau dacă limitele proprietății sunt respectate. Practic, topograful te ajută cu măsurătorile necesare chiar la fața locului.
Topograful te poate ajuta și cu încadrarea în zonă sau executarea planului de amplasament. În caz de ridicare a unui imobil, topograful e specialistul de care ai nevoie pentru trasarea gropii de excavație, a axelor construcției, esențiale pentru ridicarea corectă a fundației şi a suprastructurii.
#2. Plănuiești dezmembrarea sau alipirea unui teren
Dacă ai o suprafață vastă de teren pe care vrei să o împarți echitabil cu rudele, topograful te ajută cu măsurătorile necesare și întocmirea documentației pentru dezmembrarea terenului.
Negociezi cu vecinul tău pentru cumpărarea unei bucăți de teren? Atunci ai nevoie de alipirea terenului nou cumpărat la proprietatea ta. Și în acest caz, topograful îți sare în ajutor cu documentația necesară pentru alipirea terenului.
Află mai multe despre dezmembrarea terenului cu mai mulți proprietari.
#3. Ai nevoie de trasarea corectă a limitelor proprietății
Trasarea limitelor proprietății este o operațiune esențială din punct de vedere legal, care te ferește de dispute cu vecinul și de complicații de natură juridică.
Este foarte important să știi de la bun început limita de demarcare a proprietății tale față de vecinătăți. Bineînțeles, expertul topograf realizează pentru tine măsurătorile de care ai nevoie.
#4. Ai nevoie de realizarea unui plan de situație
Planul de situație reprezintă un desen tehnic în care sunt prezentate cu acuratețe vecinătățile și construcțiile existente în preajma imobilului tău. De regulă, planul de situație este solicitat pentru autorizarea lucrărilor de construire sau desființare a unui imobil.
Cum te ajută un cadastrist pentru îndeplinirea proiectului tău
Expertul cadastrist este un foarte bun consultant și eficientizează timpul dedicat realizării portofoliilor de acte. Mai mult, inginerul cadastrist este cel care prezintă documentația la O.C.P.I. (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară).
Cu toate acestea, cadastristul nu este responsabil de avizarea propriu-zisă a documentației înaintată către O.C.P.I, și nici de legalizarea actelor.
Punctual, expertul cadastrist este as în executarea măsurătorilor și te ajută astfel:
- realizează măsurătorile necesare pentru întocmirea documentației cadastrale;
- actualizează documentația cadastrală şi realizează ridicările topografice necesare pentru obținerea autorizațiilor de construire/demolare;
- după finalizarea construcției, elaborează planurile ce vor sta la baza obținerii recepției la terminarea lucrărilor şi înscrie construcția în cartea funciară, în conformitate cu legislația în vigoare;
- îți oferă consultanță de specialitate relevantă domeniului cadastral, potrivită pentru planurile tale imobiliare.
Află mai multe despre ce face un cadastrist și vezi cum te poate ajuta.
De ce ai nevoie de un diriginte de șantier
Înainte de realizarea unui proiect pentru ridicarea unei construcții civile, arhitectul responsabil te va sfătui să începi colaborarea cu un diriginte de șantier.
Dirigintele de șantier este expert în monitorizarea activităților de construcție, de la faza inițială, până în stadiul final, care implică recepția lucrărilor și predarea către proprietar a unui document numit „Cartea tehnică a construcției”.
Dirigintele de șantier trebuie să țină cont de măsurătorile realizate în prealabil de topograf și să respecte bugetul alocat pentru ridicarea construcției.
Printre cele mai importante sarcini pe care le îndeplinește dirigintele de șantier se numără:
- se asigură că proiectul în desfășurare corespunde cu autorizația de construire emisă;
- se asigură că sunt trasate conform proiectului bornele de referință, limitele de perimetru, cotele de nivel şi axele construcției;
- urmărește atent respectarea lucrărilor de construcție în conformitate cu normele legale în vigoare;
- se asigură de colaborarea cu personal autorizat în vederea instalațiilor necesare (electricitate, gaze, apă etc.);
- întocmește „Cartea tehnică a construcției” conform legislației;
- prezintă în fața comisiei de recepție documentele care atestă calitatea lucrărilor executate;
- înmânează proprietarului documentele de recepție și documentația tehnică aferentă.
După cum vezi, ridicarea unei construcții este un proces complex care necesită susținere avizată de la etapa incipientă până la recepție și dobândirea statutului de proprietar.
Dacă ai un plan imobiliar pe care de abia aștepți să-l vezi executat, la StartCad Constanța găsești personal cu expertiză atât în aria topografică, dar și în cea cadastrală.
În plus, experții noștri sunt buni cunoscători ai legislației în vigoare și știu cum să abordeze profesionist fiecare caz .
Îți stăm la dispoziție la doar un click distanță pe pagina de contact sau prin apel telefonic la numărul 0731. 897. 041.