Achiziția terenului în Constanța: cum faci alegerea corectă

Te-ai hotărât să fii la o aruncătură de băț de mare? În județul Constanța găsești o mulțime de terenuri pe care poți construi ceea ce ai în minte. Sau, mergi pe varianta de a cumpăra un teren cu o clădire gata ridicată. Indiferent de alegerea ta, ai grijă să faci alegerea corectă.

Sunt câteva aspecte de luat în considerare atunci când cumperi un teren în alt județ decât cel de reședință. De la corectitudinea și realitatea datelor din acte, până la scopul final al suprafeței achiziționate.

Descoperă ce presupune achiziția unui teren în județul Constanța. Vezi ce pași ai de urmat pentru a fi sigur că faci alegerea corectă. E întotdeauna mai bine să fii precaut decât să îți pară rău la final.

Profită de oferta completă de servicii topografice pentru trasarea terenului în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Verifică atent toate aspectele ce țin de cadastru și topografie

După ce găsești locul care ți se pare potrivit pentru ideile tale, ține minte să verifici documentele. Este vorba despre actele pe care vânzătorul ți le pune la dispoziție.

Apoi, pentru a te convinge de acuratețea datelor, apelează la o firmă care oferă servicii de cadastru și intabulare. Despre ajutorul concret pe care ți-l oferă cadastriștii, am vorbit puțin mai jos.

Fii atent la fiecare detaliu! Printre documentele pe care ți le furnizează vânzătorul, ar trebui să găsești Planul de Urbanism General (PUG). De asemenea, Planul de Urbanism Zonal (PUZ) este menționat în actele respective. Cele două planuri conțin anumiți indici specifici. Ei reglementează ce poți construi pe terenul respectiv sau chiar un Certificat de Urbanism pentru terenul în cauză.

De ce ai nevoie de o verificare atentă a datelor

Un vânzător de bună credință îți va pune la dispoziție mai ales un Certificat de Urbanism, astfel încât să te asiguri că este un teren pe care se poate edifica o construcție și din care te poți informa asupra condițiilor de execuție a acesteia (care este regimul de înălțime maxim acceptat, care este suprafața maximă pe care se poate construi, care este retragerea construcției față de limitele terenului etc.)

În cazul în care nu știai acest lucru, află că pe fiecare suprafață poți construi doar ținând cont de astfel de indicatori. Ei setează două aspecte importante pentru  clădirea pe care vrei să o ridici:

  • funcționalitatea;
  • dimensiunile.
teren in judetul constanta alegerea corecta

Spre exemplu, dacă ești un dezvoltator imobiliar și dorești să construiești un bloc de locuințe, s-ar putea ca terenul pe care ai pus ochii să nu fie potrivit pentru astfel de construcții.

Ar fi bine dacă ai putea obține și o discuție cu vecinii, în care să vezi dacă există probleme cu zona respectivă. 

Despre cum verifici acuratețea datelor la cumpărarea unui teren am vorbit într-un articol anterior. Te invităm să-l citești pentru a fi sigur că toate mențiunile din documentele oficiale sunt conforme cu realitatea din teren.

Rolul cadastristului în procesul de achiziție al terenului

Dar, întotdeauna când vrei să mergi la sigur cu o achiziție de teren, cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui expert cadastrist. El știe toate criteriile pe care ar trebui să le bifezi pentru ca terenul cumpărat să fie exact ce ai tu nevoie.

Rolul firmei de cadastru este de a-ți sta alături cu răspunsuri la întrebări specifice și de a realiza toate procedurile cadastrale corect.

#1. Verifică parcela/terenul înainte de a investi în ea/el. Cadastristul este cel care realizează măsurătorile și vede dacă datele de la fața locului sunt conforme cu cele din documentele de la proprietar.

#2. Îți oferă consultanță de specialitate în acest domeniu, pentru ca tu să înțelegi mai bine toate procedurile prin care trebuie să treci de la momentul achiziției și până la finalizarea lucrării. Este alături de tine în toată această perioadă, începând cu măsurătorile și verificarea terenului și terminând cu obținerea documentelor necesare pentru recepția și intabularea finală a construcției pe care intenționezi să o realizezi.

#3. În cazul în care vrei să construiești o clădire sau să o demolezi pe cea deja existentă pe terenul pe care l-ai găsit, un cadastrist se ocupă de lucrările care precedă obținerea autorizației de construire, respectiv demolare.

Ține minte să verifici dacă terenul e liber de sarcini și dacă limitele comunicate de vânzător coincid cu realitatea.

Pentru ajutor profesionist în județul Constanța, echipa StartCad îți stă la dispoziție. Contactează-ne și lasă-ne să îți stăm alături la cumpărarea terenului visurilor tale.