Intabulare în județul Constanța: proceduri, durată și costuri

Statutul de proprietar al unui imobil îți aduce întotdeauna beneficii, dar și o serie de responsabilități pe care trebuie să ți le asumi total. Una dintre ele se referă la obligația legală de a solicita procedurile de cadastru și intabulare pentru imobilul pe care îl deții.

E important să știi că aceste proceduri sunt interdependente și necesită un singur dosar de acte, atent organizat sub îndrumarea unui inginer cadastrist și avizat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O. C. P. I) Constanța.

Altfel spus, măsurătorile și datele tehnice stabilite prin cadastru sunt indispensabile pentru înscrierea proprietății imobiliare în cartea funciară, aspect ce ține de intabulare.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Actele necesare, durata și costurile procesului de cadastru și intabulare în județul Constanța sunt alte detalii importante pe care e bine să le cunoști.

Iată sfaturile și informațiile pregătite de experții StartCad special pentru tine!

Ce trebuie să știi despre cadastru și intabulare?

Înainte de a solicita ajutorul unei firme de cadastru autorizate, trebuie să cunoști cele patru etape esențiale pentru finalizarea cu succes a procesului de intabulare și cadastru.

Iată etapele pe care nu le poți omite!

 • Identificarea amplasamentului imobilului pe care îl deții și documentarea tehnică şi juridică;
 • Realizarea măsurătorilor și a lucrărilor de teren la o dată fixată cu acordul proprietarului;
 • Elaborarea documentațiilor și pregătirea dosarului de cadastru;
 • Depunerea dosarului la Oficiul Teritorial de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O. C. P. I. Constanța) pentru a fi avizat.

Actele necesare pentru procesul de cadastru și intabulare

Odată înțelese etapele, trebuie să știi că actele incluse în dosarul pentru cadastru și intabulare diferă în funcție de particularitățile imobilului pe care îl ai în proprietate. Altfel spus, posibilele situații sunt următoarele:

 • cadastru și intabulare pentru apartamente;
 • cadastru și intabulare pentru terenuri extravilane;
 • cadastru și intabulare pentru terenuri intravilane cu construcție sau fără construcție;
 • cadastru și intabulare pentru alipiri sau dezlipiri de terenuri extravilane/intravilane;
 • actualizarea documentației cadastrale mai vechi pentru fiecare dintre situațiile menționate.

Inginerul cadastrist pe care l-ai contactat te va ajuta să întocmești corect dosarul cu acte, ținând cont de particularitățile imobilului tău. Indiferent de profilul imobilului pe care îl ai, există o serie de acte valabile pentru toate cazurile.

Iată lista de acte necesare pentru orice tip de imobil!

 • copie xerox după actele de identitate;
 • copie legalizată după actele de proprietate;
 • alte documente pe care le deții, cum ar fi extrase de informare, sentințe judecătorești, ordinul prefectului, dovada achitării ratelor pentru apartamente, cadastre preexistente etc.

Te invităm să citești ca exemplu articolul nostru despre actele necesare pentru intabularea apartamentului.

Durata operațiunii de cadastru și intabulare în județul Constanța

Dosarul de acte trebuie pregătit din timp pentru că e posibil să apară situații neprevăzute care să decaleze termenele stabilite inițial. La fel ca în cazul actelor, durata procedurilor este dictată de particularitățile proprietății imobiliare pe care o deții.

Estimativ, procedura pentru garsoniere și apartamente poate dura aproximativ 45 de zile, fiind cea mai puțin complexă dintre situații.

proceduri costuri intabulare constanta

În cazul terenurilor intravilane, operațiunea de cadastru și intabulare poate dura până la 3 luni. Termenul prelungit este condiționat de intervalul de timp pe care dosarul îl petrece la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru avizare: 18 zile lucrătoare.

Și dosarele pentru terenuri extravilane cu planuri parcelare avizate petrec tot 18 zile lucrătoare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară în vederea avizării. De aceea, procedura poate dura minim 30 de zile.

În cazul terenurilor extravilane fără planuri parcelate avizate, procedura poate dura minim 3 luni pentru că implică și efectuarea lucrărilor de încadrare în tarla.

Vezi ce presupune cadastrul unui teren extravilan cu încadrare în tarla.

În condițiile în care ți se pare că termenele nu sunt de partea ta, ia în calcul procedura de urgență care diminuează semnificativ timpul de așteptare. Singurul dezavantaj este că procedura de urgență, mărește costul inițial de aproape cinci ori, în ceea ce privește valoarea taxelor ce se achită către OCPI.

Costurile procesului de cadastru și intabulare în funcție de caz

Un aspect foarte important îl reprezintă costurile documentației cadastrale. La fel ca toate celelalte coordonate, costurile variază în funcție de profilul imobilului deținut.

Trebuie să ai în vedere că prețul final este format din onorariul destinat firmei de cadastru, la care se adaugă taxele către instituțiile statului și către birourile notariale unde realizezi copiile legalizate, rectificările și declarațiile solicitate în funcție de caz.

La fel ca în cazul duratei, costurile sunt estimative și sunt condiționate de particularitățile fiecărui imobil.

Costuri specifice

Cazul cel mai sigur îl reprezintă apartamentele, unde costul variază în funcție de numărul de camere. În Constanța, onorariul pentru un apartament cu două camere este de 500 lei, iar taxa către O. C. P. I este de 120 lei. Ia întotdeauna în calcul taxele solicitate de birourile notariale pentru anumite servicii.

Onorariul pentru un apartament cu patru camere ajunge la suma de 650 lei. Ca în toate cazurile, la această sumă se adaugă taxele către O. C. P. I, dar și taxele percepute de biroul notarial la care apelezi.

În cazul terenurilor extravilane, onorariul poate să crească pentru că procedeul este mai complex. De asemenea, onorariul variază dacă este vorba de un teren încadrat într-o solă/ tarla avizată sau dacă necesită avizare cu încadrare în tarla.

Dacă terenul tău este deja încadrat într-o tarla avizată, onorariul pornește de la 500 lei pentru o suprafață de teren  între 0 – 4 ha. Taxa către O. C. P. I rămâne constantă: 120 lei.

În cazul în care planul parcelar nu a fost avizat, procedurile devin mai complexe pentru că ai nevoie de documente suplimentare care trebuie semnate de către reprezentații Primăriei de pe raza terenului analizat. Costul pentru astfel de situație variază în funcție de numărul de terenuri deținute și poate fi negociat cu firma de cadastru contractată.

Situația cea mai complexă este cea a terenurilor intravilane cu construcții sau fără construcții. Metodologia de realizare a măsurătorilor, echipamentele utilizate, întocmirea documentației conform specificațiilor legale implică mai mult efort decât în celelalte cazuri.

În această situație ai nevoie de copii legalizate după toate actele de proprietate referitoare la terenul analizat, detaliu ce presupune costuri suplimentare către un birou notarial. Ia în calcul că firma de cadastru care te ajută îți  mai poate solicita și alte acte necesare în funcție de particularitățile proprietății tale.

În anumite cazuri îți poate fi solicitat un certificat de atestare a edificării construcției, act care prelungește durata lucrării.

Contactează o firmă de cadastru și intabulare

Pentru mai multe informații legate de cadastru și intabulare, te așteptăm la StartCad ADVISOR Constanța, unde experții noștri te întâmpină cu sfaturile de care ai nevoie în funcție de situația ta.

În ceea ce privește cadastrul și intabularea, ți-am pregătit o ofertă pentru apartamente care include și realizarea certificatului energetic.

Echipa StartCad este ușor de găsit la numărul de telefon 0731. 897. 041 sau prin intermediul paginii de Contact.