test Procesul verbal de vecinătate: ce este și când ai nevoie de el

Procesul verbal de vecinătate: tot ce trebuie să știi

Odată cu începerea unui nou proiect imobiliar și cu realizarea măsurătorilor pentru teren, devin obligatorii diverse documente. Unul dintre ele, foarte controversat, este procesul verbal de vecinătate.

În legătura cu obligativitatea de a deține acest act în documentația cadastrală s-au dezbătut mai multe legi. Chiar în anul 2020, au fost aduse modificări în acest sens de către ANCPI.

Despre ce reprezintă procesul verbal de vecinătate și în ce situații este necesar voi vorbi în continuare, în acest articol.

Profită de oferta completă de servicii topografice pentru trasarea terenului în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Ce este procesul verbal de vecinătate?

Procesul verbal de vecinătate confirmă recunoașterea limitelor proprietății tale de către proprietarii terenurilor cu care se învecinează imobilul tau.

Acest document este întocmit de către specialistul în cadastru, conform anexei 1.39 la ordinul 700/2014 cu modificările și completările ulterioare.

În el sunt cuprinse câteva date obligatorii ale vecinilor precum:

  • numele și CNP-ul proprietarilor;
  • numele si semnatura vecinilor;
  • numele, semnatura si stampila specialistului in cadastru;
  • datele proprietății tale – sunt trecute limitele terenului și localizarea exactă, conform cu măsurătorile realizate de firma de cadastru;
  • o schiță a parcelei, pentru o reprezentare vizuală relevantă.

Vecinii semnează pentru a recunoaște în mod oficial limitele terenului tău, pentru ca în viitor să nu te confrunți cu situații neplăcute.

În unele cazuri, el este un act obligatoriu în documentația cadastrală, iar alteori, în funcție de situația în care te afli, el poate lipsi. În cele ce urmează vom discuta despre contextele în care procesul verbal de vecinătate este necesar.

Când ai nevoie de procesul verbal de vecinătate?

În primul rând, ține minte că acest document îți este de folos pentru prima înscriere a imobilelor în cartea funciară atunci când suprafața obținută din măsurători este mai mare decât suprafața din acte și ai cel puțin o latură a imobilului neîmrejmuită. Chiar și dacă vinzi terenul, ar fi bine pentru viitorul proprietar să dețină acest act. Dar asta doar în anumite situații, în funcție de tipul terenului.

Pentru terenurile intravilane

  • Dacă suprafața reieșită în urma măsurătorilor este cu minimium 15% mai mare decât cea înscrisă în cartea funciară, atunci este nevoie să întocmești un proces verbal de vecinătate.
cand ai nevoie de procesul verbal de trasare

Pentru terenurile extravilane

În situația în care deții un teren extravilan, iar din măsurători rezultă o suprafață cu până la 15% mai mare decât cea menționată în documentația cadastrală precedentă, atunci apare o problemă.

  • Dacă te afli în acest scenariu, află că ai nevoie de o declarație autentică a ta și de procesul verbal de vecinătate.

Acest lucru este valabil pentru imobilele care sunt situate într-o fostă zonă cooperativizată, pentru care nu a fost emis titlu de proprietate.

Atât pentru terenurile intravilane, cât și pentru cele extravilane, procesul verbal de vecinătate nu este necesar dacă laturile imobilului sunt împrejmuite sau suprafața nu depășește valoarea suprafeței din acte.

De altfel, există cazuri în care, chiar dacă diferențele depășesc pragul de 15%, nu vei avea nevoie de acest document:

Dacă dorești să cumperi un teren, verifică documentația pe care proprietarul ți-o pune la dispoziție, printre care și acest proces verbal.

Ce e de făcut pentru a obține procesul verbal de vecinătate?

Pentru serviciile de cadastru și intabulare de care ai nevoie, poți apela la echipa StartCad din pagina de contact.

Procedura de întocmire a acestui document a fost schimbată în anul 2020. În urma acestor modificări aduse legislației, dacă dorești să obții procesul verbal de vecinătate, este obligatoriu să trimiți vecinului o notificare cu confirmare de primire. Data la care dorești să îl convoci pe vecin trebuie să fie la o distanță de minimum două săptamâni după trimiterea notificării.

Totuși, ce e de făcut în cazul în care vecinul nu se prezintă?

Ei bine, atunci trebuie să dai o declarație autentică prin care să dovedești că ai respectat procedura de notificare. Nu intra în panică. Dacă vecinul nu se prezintă, iar tu l-ai convocat în mod corect, imobilul poate fi în continuare înscris în sistem.

Problema apare doar în situațiile în care vecinii refuză semnarea procesului verbal. Atunci, cererea de înscriere în sistemul integrat este, din păcate, respinsă.

Echipa de specialiști StartCad este aici pentru tine. Dacă dorești măsurarea unui teren cu precizie, apelează la experții în cadastru.