Cele mai populare 3 situații în care ai nevoie de cadastru

În viața fiecărui proprietar vine un moment în care cadastrul imobilului devine o necesitate și o condiție legală de îndeplinit.

Dacă și tu te regăsești în această ipostază, cel mai bine e să înțelegi pe deplin la ce se referă procedura cadastrală. Află care sunt actele necesare, dar și cele mai populare 3 situații în care ai nevoie de cadastru.

Vrem să beneficiezi de cele mai sigure informații și să înțelegi că nu ai niciun motiv de îngrijorare. De aceea, am hotărât să sistematizăm toate aceste detalii special pentru tine.

Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!

0731.897.041 Vezi detalii

Ce înseamnă procedura cadastrală

Indiferent de circumstanță, cadastrul se realizează împreună cu intabularea, cele două operațiuni fiind obligatorii din punct de vedere legal.

Cadastrul reprezintă un set de operațiuni prin care se înregistrează date tehnice și juridice despre o proprietate imobiliară. El se aplică indiferent de structura acesteia: apartament, garsonieră, casă, terenuri fără construcții, terenuri extravilane sau intravilane.

Tot procedura cadastrală este responsabilă și de actualizarea acestor date în funcție de realitatea din teren. Un exemplu simplu se referă la modificarea de structură a unei locuințe.

Prin realizarea cadastrului, fiecare imobil de pe teritoriul României primește un număr cadastral. Prin el, imobilul este inclus în baza de date a Oficiului Teritorial de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I).

De aceea, importanța cadastrului este adesea comparată cu importanța actului de identitate pentru orice persoană fizică.

Actele necesare pentru realizarea cadastrului

Procedura cadastrală nu poate fi evitată sau amânată sub nicio formă. Așa că, cel mai bine este să-ți pregătești din timp un dosar de acte necesare ce urmează să fie analizate în primă fază de firma de cadastru şi care reprezintă punctul de plecare spre întocmirea documentației tale cadastrale:

  • toate actele de proprietate ale imobilului pe care le deții (ex.: contracte de vânzare cumpărare, titlu de proprietate, hotărâri judecătoreşti, certificate de moştenitor etc.);
  • copie după actele de identitate ale tuturor proprietarilor.

În funcție de prima analiză a documentelor tale şi după efectuarea măsurătorilor, pentru a putea întocmi o documentație completă în conformitate cu cerințele legale, este foarte posibil să ți se ceară furnizarea sau întocmirea de acte suplimentare. Poți să citești despre problemele care pot apărea la intabulare sau te poți documenta suplimentar despre actele suplimentare care pot apărea.

Top 3 situații în care e bine să apelezi la un inginer cadastrist

Odată înțelese aceste aspecte, merită să discutăm mai pe larg despre cele mai populare situații în care ai nevoie de cadastru și despre beneficiile pe care ți le oferă această procedură.

Descoperă topul nostru!

#1 Cadastrul îți susține statutul de proprietar

Printre cele mai frecvente situații se numără cea de intrare în posesie a unei proprietăți imobiliare. Altfel spus, prin procedura de cadastru devii în mod „legal” proprietar.

situatii cand ai nevoie de cadastru

Este cunoscut faptul că în zonele rurale din România erau destul de comune tranzacțiile verbale sau scrise de mână. Din această cauză, o mulțime de proprietari nu dețin actele necesare pentru a-și dovedi posesia.

Procedura cadastrală ajută la clarificarea acestei stări de fapt și îți consolidează statutul de proprietar. În plus, în absența cadastrului, orice tip de tranzacție poate fi contestată din punct de vedere juridic.

#2 Cadastrul: realitatea din teren confirmată și prin acte

Destul de întâlnit este și cazul în care ai deja cadastru, dar se impune o actualizare a acestuia. Actualizările sunt obligatorii atunci când imobilul a suferit o modificare de structură/suprafață sau când documentația cadastrală deținută de tine este veche.

Dacă ai demolat o parte dintr-un ansamblu imobiliar sau vrei să-l extinzi prin ridicarea unui etaj, atunci noul imobil nu mai poate fi identificat cu cel din documentația cadastrală inițială.

Modificarea adresei, a limitelor sau începerea unui proiect imobiliar/construcția unei case sunt alte situații care impun actualizarea documentației cadastrale. Pentru a nu întâmpina nicio problemă legală, este esențial ca realitatea din teren să fie similară cu cea atestată prin acte.

Întârzierea acestei proceduri îți poate amâna o serie de planuri imobiliare, printre care acțiunile de vânzare-cumpărare.

#3 Succesiunea este incompletă fără cadastru

Ai moștenit un bun imobiliar?

Verifică întâi ca imobilul să fie înscris în cartea funciară. În caz contrar, lucrurile devin puțin mai complicate și trebuie să apelezi la ajutorul unui notar pentru a intra în legalitate. După discuțiile cu notarul, următoarea destinație este la o firmă de cadastru autorizată în raza județului Constanța.

Cu atât mai mult, dacă plănuiești să vinzi imobilul moștenit sau să realizezi alipirea/dezlipirea unui teren, absența documentație cadastrale devine un adevărat impediment.

Sperăm că te-am ajutat să înțelegi importanța realizării și actualizării cadastrului, iar de acum ești complet pregătit pentru a bifa și această sarcină de pe lista ta.

Pentru mai multe detalii despre procedura cadastrală și situațiile care o impun, nu ezita să iei legătura cu experții noștri cadastrali, accesând pagina de Contact sau sunând la 0731. 897. 041.

Mult succes în tot ce îți propui!