Certificat urbanism pentru dezlipire: acte necesare și costuri

Dezlipirea unui teren presupune o serie de acțiuni complexe. Alături de o echipă de experți cadastriști, poți duce totul la capăt cu succes. Însă, pentru ca totul să fie bine pus la punct, ai nevoie de un dosar complet.

Deja te-ai obișnuit cu faptul că în proiectele imobiliare este nevoie de o documentație avizată, pentru a intra în legalitate. În articolul de astăzi îți voi explica de ce ai nevoie de certificatul de urbanism în operațiunea de dezlipire.

Fie că dorești dezmembrarea pentru o donație sau din alte motive, e bine să știi când intră în scenă certificatul de urbanism. Și ca să fii cu adevărat pregătit, am întocmit și o listă cu actele necesare eliberării acestui document. În finalul articolului poți să verifici și costurile la care să te aștepți.

Servicii complete de alipire și dezmembrare teren în județul Constanța.

Peste 2.500 de lucrări realizate.

0731.897.041 Vezi detalii

Ce este dezlipirea și când ai nevoie de certificatul de urbanism

Procedura de dezlipire a unui teren înseamnă fragmentarea acestuia. Adică, o parcelă mare este împărțită în două sau mai multe părți.

Poți apela la operațiunea de dezlipire atât pentru a obține suprafețe egale între ele, cât și pentru bucăți de pământ de dimensiuni diferite.

Printre actele de care ai nevoie atunci când întocmești dosarul pentru dezlipirea unui teren, se numără și certificatul de urbanism pentru dezlipire.

  • Dar, ține minte că el se solicită doar dacă dorești să fragmentezi terenul în 3 părți sau mai mult de 3 părți.

Așa că, dacă vrei să dezlipești terenul în doar două alte terenuri, atunci nu este nevoie să obții certificatul de urbanism din punct de vedere al operațiunii cadastrale. Ai grijă la dezmembrarea terenului cu mai mulți proprietari. Informează-te bine despre procedură înainte să începi operațiunea.

Mai multe detalii pe care le presupune dezlipirea unui teren găsești în articolul despre alipire și dezmembrare.

Acte necesare pentru obținerea certificatului de urbanism pentru dezlipire

Iată lista, conform legilor în vigoare, cu actele de care ai nevoie pentru a obține certificatul de urbanism pentru dezlipire:

  • cerere-tip – o găsești pe site-ul primăriei de care aparține terenul tău sau direct la biroul de urbanism al unității administrativ-teritoriale respective. În ea trebuie să completezi, în primul rând, datele solicitantului. Apoi, elementele de identificare ale imobilului pentru care dorești să faci dezlipirea. Și, nu în ultimul rând, scopul pentru care faci solicitarea;
  • planuri cadastrale / topografice – acestea trebuie întocmite și semnate de persoane autorizate. Pentru etapa de măsurători cadastrale, echipa StartCad Advisor îți stă la dispoziție;
  • plan de încadrare în zonă, în original – pentru imobilele care nu sunt înscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară. El se eliberează, la cerere, de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI);
  • extras din planul cadastral pe ortofotoplan şi extras de carte funciară pentru informare – în cazul imobilelor înscrise în evidenţele de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ele trebuie să fie actualizate, prezentate în original;
  • planuri cu propunerea de dezlipire – întocmite de un topograf autorizat;
  • extras de Carte Funciară – actualizat;
  • dovada plății taxei pentru emiterea certificatului de urbanism.
acte necesare și costuri obținere certificat de urbanism pentru dezlipire

Ține minte că acest dosar pentru obținerea certificatului de urbanism pentru dezlipire se întocmește în dublu exemplar. Așa că ai grijă să ai toate documentele necesare.

Ce costuri implică eliberarea certificatului de urbanism pentru dezlipire

Așa cum se întâmplă în majoritatea procedurilor imobiliare, costurile sunt influențate în mod direct de suprafața pe care dorești să o dezlipești.

Astfel, dacă ai o suprafață de până în 150 de metri pătrați, costul eliberării certificatului de urbanism este de 5 lei.

  • Dacă terenul tău nu depășește 1000 metri pătrați, atunci nu vei scoate din buzunar mai mult de 12 lei.

Treaba se complică atunci când imobilul tău are o suprafață mai mare de 1000 de metri pătrați. În acest caz, prețul începe de la 12 lei, la care se adaugă câte 0,01 lei pentru fiecare metru pătrat care depășește suprafața menționată anterior.

Așa că, dacă vrei să dezlipești un teren în mai mult de 2 părți, pregătește-te pentru solicitarea certificatului de urbanism pentru dezlipire. Procedura de obținere este destul de facilă dacă ai toate actele bine puse la punct.

Pentru ajutor în domeniul cadastrului și topografiei pe raza județului Constanța, echipa StartCad îți stă la dispoziție. Intră în pagina de Contact și hai să ne cunoaștem!