Fiecare lucrare de amenajare interioară sau exterioară trebuie să respecte prevederile legale specificate în Codul Civil. Sau, altfel spus, atunci când vrei să construiești trebuie să te asiguri că nu îți vei deranja vecinii.
Ferestrele amplasate greșit, un gard care încalcă limitele de proprietate sau pomii fructiferi care nu respectă vecinătățile pot aduce probleme.
Procesul verbal de vecinătate conține, printre altele, recunoașterea limitelor proprietății tale.
Vinzi sau cumperi un teren? Executăm trasări de terenuri și construcții.
Peste 2.500 de lucrări realizate.
0731.897.041 Vezi detaliiDreptul la intimitate este legiferat în Codul Civil, iar fiecare lucrare de construcție și/sau amenajare trebuie să respecte prevederile legale. În mod contrar, poți fi somat să modifici lucrările finalizate sau poți primi chiar și o amendă pentru situația creată. Desigur, toate aceste lucruri înseamnă timp pierdut, bani irosiți și discuții în contradictoriu cu vecinii.
Evită toate situațiile neplăcute și construiește în mod corect respectând distanțele față de vecini.
Ajutorul unei firme de cadastru în proiectul de construcții
Poate că vrei să începi construcția unei case, să demolezi o casă veche sau să amenajezi căi de acces. Ori dorești împrejmuirea spațiului. În oricare dintre aceste situații ai nevoie de ajutorul unei firme de cadastru și topografie.
Inginerii cadastriști și topografi se vor ocupa de procedurile de trasare.
Pentru măsurătorile asigurate vei primi procesul verbal de trasare, esențial în finalizarea lucrărilor și în înscrierea imobilului în cartea funciară.
Practic, firma de cadastru din Constanța va fi alături de tine pe toată durata construcției, începând chiar cu etapa achiziției terenului, când tu te vei asigura că poziționarea în teren este corectă și că terenul este liber de sarcini.
Mai multe despre rolul inginerului cadastrist în procesul de construcții afli dacă descarci eBookul StartCad.
Revenind, tot prin intermediul măsurătorilor de la fața locului vei putea începe să construiești și să amenajezi în mod corect și legal.
Hai să vedem care sunt distanțele față de vecini pe care trebuie să le respecți.
Proiecte de construcții: distanțele față de vecini
Distanța dintre două proprietăți
Dacă vrei să începi o construcție nouă pe terenul tău, află că ai de respectat o distanță minimă față de proprietatea vecinului.
Articolul 612 din Codul Civil menționează o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar, adică linia care separă, în acte, cele două proprietăți.
Cu toate acestea, dacă te înțelegi cu vecinul tău, această limită de distanță poate fi modificată. Nu oricum, ci în prezența unui notar.
Distanța dintre utilități
După finalizarea lucrărilor și obținerea procesului verbal, vei trece la etapa branșamentelor. Adică, vei asigura utilitățile necesare pentru locuința ta.

Și în acest caz trebuie să urmezi prevederile legale din Codul Civil. Astfel, în articolul 621 este specificat faptul că proprietarii trebuie să permită trecerea prin terenul lor a conductelor de apă, gaz sau altele asemănătoare, însă doar atunci când trecerea prin altă parte este imposibilă sau implică riscuri.
Desigur, este recomandat ca toate conductele să fie trase pe proprietatea ta și nu a vecinului, în toate situațiile în care acest lucru este posibil.
Distanța pentru ferestre sau suprafețe deschise
Amenajarea geamurilor cu vedere directă spre vecini ridică, deseori, probleme. În articolul 612 se specifică o distanță minimă de 2 metri între fereastra sau balconul amenajat de fondul vecinului.
În articolul 616 se vine cu o completare asupra acestei distanțe de vecinătate, menționându-se că se pot deschide ferestre de lumină fără limită de distanță dacă acestea sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre casa/ograda învecinată.
Distanța dintre pomi și hotar
Dacă vrei să plantezi pomi sau arbuști pe proprietatea ta, va trebui să respecți distanța de 2 metri dintre ei și linia de hotar care te desparte de vecinul tău. În caz contrar vecinii au dreptul să solicite tăierea pomilor sau/și culegerea roadelor căzute pe terenul lor.
Această limită poate fi ignorată dacă vorbim despre pomi cu înălțimi mai mici de 2 metri, de garduri vii, sau de plantații din grădini.
Streașina și obligativitatea ei
Fiecare construcție aflată în apropierea limitei de vecinătate trebuie să fie prevăzută cu streașină. Această obligativitate este prevăzută în articolul 611 din Codul Civil. Astfel, se asigură preluarea eficientă a apelor pluviale care se pot scurge pe proprietatea vecinilor tăi.
Desigur, în funcție de specificul fiecărei situații, pot exista și alte distanțe pe care să le consideri înainte de a înainta cu proiectul tău de construcții. De aceea este important să ceri ajutorul unui topograf.
Dacă ești din județul Constanța, echipa StartCad îți poate oferi tot suportul logistic de care ai nevoie în vederea stabilirii limitei tale de proprietate. Contactează-ne și hai să vedem în ce stadiu este proiectul tău.
Te așteptăm cu o ofertă de trasare teren, personalizată cu proiectul tău.