Îți place aerul sărat? Nisipul care îți alunecă ușor din sandale și un albastru care pare că se-ntinde dincolo de infinit?
Înseamnă că ești îndrăgostit fără drept de apel de mare.
Și, dacă stai bine să te gândești, mereu ți-ai dorit să fii mai aproape de mare. Să nu fie nevoie să călătorești ore întregi cu mașina sau cu trenul doar pentru a o admira.
Exclusiv: pachet servicii cadastru, intabulare și certificat energetic pentru apartamente în județul Constanța!
0731.897.041 Vezi detaliiSau, de ce nu, îți dorești o casă de vacanță la mare. Unde să-ți poți invita familia și prietenii oricând, fără să depinzi de hoteluri sau de programul celor care oferă cazare.
Așa că, te gândești serios ca, într-un viitor apropiat, să achiziționezi un apartament la malul mării.
Însă ți se pare că totul e complicat.
Ce implică, de fapt, achiziția unui apartament la malul mării? Procedurile sunt diferite de la județ la județ?
Ce ar trebui să știi mai întâi?
Ei bine, în articolul de astăzi, îți voi explica ce presupune achiziția unui apartament la malul mării. Vezi și ce trebuie să iei în considerare dacă vrei să pornești pe acest drum.
Ce trebuie să știi despre achiziția unui apartament în județul Constanța?
În primul rând, trebuie să ai în vedere faptul că achiziția se va face în alt oraș față de cel de reședință.
Așa că, înainte să iei o hotărâre care presupune o investiție financiară mare, cercetează terenul. La propriu.
Vizitează zona în care îți dorești să achiziționezi apartamentul. Asigură-te că imobilul este amplasat conform cerințelor tale.
Știm că un prim filtru pe care ți-l vei pune va fi vechimea imobilului. Adică dacă apartamentul nou achiziționat va fi într-un bloc nou construit sau vechi.
În funcție de asta, ia în considerare solicitarea documentelor diferite pentru a-ți putea face o idee cât mai corectă.
Stabilește o discuție cu agentul imobiliar, proprietarul apartamentului sau dezvoltatorul și solicită documente:
Pentru apartamente noi
- certificatul de urbanism – pentru a vedea avizele care s-au cerut de către Primărie în vederea eliberării autorizației de construire;
- avizele de specialitate care au stat la baza emiterii autorizației;
- actele de proprietate şi dobândire anterioare ale imobilului şi ale terenului de sub bloc – cerute şi de bancă, în situația în care achiziția se va realiza prin intermediul unui credit bancar;
- extrasul de carte funciară – pentru a te asigura că în cartea funciară au fost înscrise drepturile de proprietate ale vânzătorului şi că negociezi cu cine trebuie. De asemenea, astfel poți verifica ce alte sarcini/obligații mai are înscrise imobilul de interes;
- cadastrul şi intabularea apartamentului – în această situație, cadastrul şi intabularea sunt elemente esențiale. În afară de forma juridică a acestor documente, ai posibilitatea să verifici care este suprafața utilă (fără balcoane/terase) şi care este suprafața totală (cu suprafața balcoanelor/teraselor incluse). Acum îți poți face o idee certă asupra prețului/mp util sau total construit. Dacă eşti un cumpărător informat, atunci ştii că, de multe ori, pentru a scădea prețul aparent de vânzare, prețul se raportează la suprafață construită, care nu are nicio legătură cu suprafața utilă a apartamentului.
- autorizația de construire;
- cartea tehnică a construcției imobilului – indicat să nu semnezi achiziția până în momentul în care nu ai acces la ea sau o copie a acesteia. Pentru un punct de vedere obiectiv şi informat ar fi bine să apelezi la un proiectant sau un arhitect în analiza documentelor prezentate;
- procesul verbal de recepție;
- certificatul de performanță energetică;
- acte care să ateste care este stadiul actual al utilităților;
- situația drumului de acces la proprietate.
Aceste acte sunt necesare pentru a te asigura că s-au respectat regulile în ceea ce privește înălțimea maximă permisă, condițiile în care apartamentul a fost construit și alte lucruri de maximă importanță.
Pentru apartamente amplasate în blocuri vechi
Când vorbim de apartamente amplasate în blocuri vechi, considerăm acele clădiri construite, în principiu, înainte de 1990.
Documentele principale pe care trebuie să le soliciți sunt:
- toate actele de proprietate ale apartamentului;
- în situația în care apartamentul a fost achiziționat prin credit, dovada achitării integrale a creditului;
- cadastrul şi intabularea. La fel ca în situația apartamentelor noi, şi aici ai nevoie de această documentație, fiind imperios necesară în cadrul notariatului. Asigură-te că repartizarea camerelor şi compartimentarea respectă cadastrul existent. În cazul în care există modificări față de cadastrul prezentat, există riscul să nu poți realiza tranzacția dacă intenționezi să cumperi apartamentul prin credit bancar;
- certificatul de performanță energetică;
- contractele pentru utilități. În majoritatea cazurilor, contractele sunt individuale, inclusiv pentru furnizarea apei sau a căldurii, dar în situația în care se plăteşte la comun, verifică dacă există restanțieri pe scară pentru a evita debranşările ulterioare.
Uite ce trebuie să știi dacă îți dorești să achiziționezi un teren în Constanța și să faci alegerea corectă.
Solicită servicii de cadastru și intabulare
După ce ai primit toate actele necesare şi consideri că vrei să faci o verificare suplimentară a documentației cadastrale, poți lua legătura cu specialiști care oferă servicii complete de cadastru și intabulare în Constanța.
De ce trebuie să apelezi la astfel de servicii atunci când vrei să achiziționezi un apartament la malul mării? Uite cele mai importante motive:
- poți clarifica care este statutul actual al proprietății analizate de tine prin obținerea unui extras de carte funciară actualizat, din care să reiasă care este numele proprietarului actual, care este suprafața înregistrată în concordanță cu cadastrul existent sau dacă există sarcini suplimentare care nu ți-au fost aduse la cunoştință;
- echipa care oferă servicii complete de cadastru și intabulare se ocupă de întocmirea documentației cadastrale conform normelor în vigoare, așa că nu va trebuie să-ți faci griji din acest punct de vedere;
- depunerea actelor necesare la O.C.P.I pentru obținerea unui număr cadastral, în cazul în care acesta nu există încă;
- în plus, dacă ai nevoie de un certificat de performanță energetică, cei din echipă se pot ocupa și de acest aspect.
Dacă ai nevoie de cadastru, intabulare şi certificat energetic, nu ezita să folosești formularul de contact sau numărul de telefon 0731. 897. 041.
Echipa StartCad Constanța îți va oferi sfaturile utile și te va ajuta cu intabularea și cadastrul pentru imobilul pe care dorești să-l achiziționezi.
Mult succes în tot ceea ce-ți propui!